Hlavní obsah

V Iráku zabili dva vůdce místní Al-Káidy

– Bagdád • Aktualizováno

Irácký zpravodajský tým vypátral a zabil dva hlavní vůdce domácí odnože teroristické organizace Al-Káida. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil dosluhující premiér Núrí Málikí. Americká armáda informaci potvrdila.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce irácké odnože al-Kajdy abú Hamzá Muhádžir známý také pod jménem Ajjúb Masrí

Článek

Podle Málikího zabily v sobotu irácké a americké síly při operaci v oblasti jezera Tartar severně od Bagdádu šéfa samozvaného Islámského státu v Iráku abú Umara Bagdádího a vůdce irácké odnože Al-Káidy abú Ajúba Masrího. Oba patří v Iráku k nejhledanějším teroristům.

Málikí ukázal fotografie obou údajně zabitých teroristických vůdců a řekl, že americká armáda provedla testy DNA k potvrzení jejich totožnosti.

Američané informaci o zabití potvrdili později.

Podobné informace byly v minulosti dementovány

Prvním vůdcem irácké Al-Káidy byl abú Músá Zarkáví. Po jeho smrti převzal nástupnictví v organizaci Masrí. Irácké úřady ho už dříve dokonce dvakrát prohlásily za mrtvého, pravdivost této informace se ale nikdy nepotvrdila.

Loni v dubnu oznámila irácká televize také dopadení a zatčení Bagdádího, o němž ovšem irácké úřady rovněž v minulosti několikrát informovaly, že byl zabit nebo zatčen. Tyto zprávy se ale později vždycky ukázaly jako falešné. Americké armáda dokonce v červenci 2007 tvrdila, že Bagdádí nikdy neexistoval. Byla to prý fiktivní osoba vymyšlená Al-Káidou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám