Hlavní obsah

Televizní souboj udělal z liberálních demokratů favority britských voličů

Novinky,
Londýn

Čtvrteční televizní debata leadrů britských politických stran, v níž liberální demokrat Nick Clegg zaujal více než konzervativec David Cameron a labourista Gordon Brown, výrazně zamíchala preferencemi. Liberální demokraté, kteří v zemi ještě nikdy nevládli, těsně vedou v průzkumu. Podle pondělního vydání listu Daily Telegraph by získali 33 procent hlasů.

Foto: Darren Staples , Reuters

Šéf liberálních demokratů Nick Clegg na předvolebním mítinku ve Warringtonu

Článek

O jeden procentní bod méně než liberální demokraté mají toryové, kteří byli původně velkými favority voleb, neboť labouristé jsou u moci již velmi dlouho. Strana premiéra Browna tak získala jen 26 procent hlasů. Úspěch Nicka Clegga v debatě  je velkou výzvou pro konzervativce a labouristy, kteří se po dlouhá desetiletí tradičně střídají v čele vlád Spojeného království.

Vzhledem k britskému volebnímu systému však ani třetina voličů na celonárodní úrovni nezaručuje liberálním demokratům nejvíce křesel, získali by jich 134. Nejvíce - 234 - by jich obsadili toryové, o jedno méně labouristé. V Británii přitom tradičně vládnou většinové vlády a ne koalice.

Šance pro liberální demokraty

Liberální demokraté se okamžitě stali vážným soupeřem, proti kterému útočí oba větší soupeři. Clegg ale vyzval své příznivce, ale ignorovali výpady dvou největších stran vůči liberálním demokratům a zdůraznil, že je šance změnit zavedený obyčej střídání dvou velkých stran: „V tuto chvíli je příležitost nesmírně velká. Narůstající počet lidí začíná věřit, že se otevřela malá vrátka, což možná v tuto chvíli znamená, že můžeme dělat věci jinak.“

Foto: Stefan Rousseau/Pool, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Současný premiér Gordon Brown volá své soudruhy do zbraně. Prohlásil, že liberální demokraté, kteří dosud stáli ve stínu, budou nyní pod velkým tlakem.

Lord Mandelson, který vede kampaň labouristů, si nemyslí, že by liberální demokraté mohli být tak úspěšní: „Sázím na to, že většina lidí nebude pokračovat ve stávajícím flirtování s Cleggem. Voliči se budou zdráhat padnout do náruče straně, která by chtěla omezovat daňové úlevy, zlikvidovat Dětské svěřenecké fondy a dokonce nabídnout amnestii ilegálním imigrantům.“

Strach z koalice

Na liberální demokraty útočí i konzervativci. David Cameron oznámil, že zahajuje „pozitivní protiofenzívu“ proti hrozbě, kterou představuje narůstající Cleggova popularita.

Pokles preferencí by ve výsledku mohl vést k tomu, že by nezískali majoritu a labouristé by mohli zůstat nadále u moci s podporou liberálních demokratů. Gordon Brown sice odmítl, že by byl zatažen do hovorů ohledně možné koalice, ale řekl, že je otevřen jednáním, pokud by byl parlament ochromený.

Konzervativci chtějí získat důchodce

Cameron se proto nyní soustředí na tzv. šedé hlasy lidí, kteří nejsou stálými příznivci ani jedné strany. Míní oslovit zejména důchodce, kteří se podle něj mají stát jeho „armádou dobrovolníků". „Jestliže chcete 7. května vstát a být si absolutně jisti, že máte nové vedení, a ne jen dalších pět let spojených s Gordonem Brownem, spojených s otřesy, beznadějí a krizí, tak jedinou možností, jak toho dosáhnout, je hlasovat pro konzervativce,“ řekl ve Swindonu, kde se k jeho kampani poprvé připojili i jeho rodiče.

Navzdory posledním průzkumům po televizní debatě dávají sázkové kanceláře největší šance toryům. Kurs na ně je jedenáct ku osmi, u labouristů čtrnáct ku jedné a u liberálních demokratů dvacet ku jedné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám