Hlavní obsah

Tibetští mniši se modlí za oběti zemětřesení, těch je na osm set

Peking

Téměř osm set obětí si vyžádalo podle pátečních zpráv středeční zemětřesení ve střední Číně o síle 7,1 stupně Richterovy škály, které mělo epicentrum na Tibetské náhorní plošině mezi Tibetem a provincií Čching-chaj. Je to o dvě stě obětí více než ve čtvrtek. Zraněných je již 11 000. Vyprostit se podařilo tisíc zavalených, ke čtyřem se prokopávali pět hodin.

Foto: Alfred Jin, Reuters

Tibetský mnich u těl obětí v klášteře

Článek

Nová čísla o počtu obětí zveřejnily čínské úřady v pátek. Podle nich zahynulo 791 lidí a zraněno jich bylo 11 000. V nejvíce postižené oblasti Jü-šu se zřítilo na 15 000 budov včetně několika škol.

V osmdesátitisícovém městě Ťie-ku spadlo 85 % budov, většina jich byla ze dřeva a hlíny. [celá zpráva]

Foto: Alfred Jin, Reuters

Tibetští mniši odnášejí tělo jedné z obětí zemětřesení

Z postižené oblasti už uprchlo nebo musí odejít na 100 000 lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou.

Záchranáři z trosek budov vytáhli přes 1000 přeživších. Z trosek domu pro hosty se po pěti hodinách nepřetržitého kopání podařilo vyprostit čtyři přeživší.

Ztráta blízkých a váznoucí pomoc

Ne všichni však měli takové štěstí. Sedmadvacetiletá Čchen-li Chuo-se sice zachránila skokem z druhého patra, když ji otřesy probudily, ale v troskách tibetského domu zahynula její matka. „Materiální věci nejsou důležité, ztratila jsem to nejdůležitější. A taky se o nás tři dny nikdo nepostaral,“řekla agentuře Reuters.

Dodávky humanitární pomoci váznou kvůli rozbitým cestám a popadaným mostům. Vláda do oblasti, kde v noci klesají teploty pod nulu, poslala 20 000 stanů, zimní oděvy pro 50 000 lidí a 50 000 prošívaných dek.

Tibetší mniši se modlí nad mrtvými

Tibetští mniši odříkávají modlitby nad stovkami mrtvých těl, z nichž mnohé do chrámů přinesli sami. I oni se musejí potýkat s následky zemětřesení. Některé kláštery se zřítily.

Foto: Alfred Jin, Reuters

Tibetší mniši poblíž čínských záchranářů u trosek zřícených domů

Mnich Ka-lang, jenž ztratil příbuzné pod troskami zříceného domu, řekl agentuře Reuters: „Nemohu ani popsat své pocity. V okolí zahynulo tolik lidí, takže jsem velmi smutný a plný žalu. Ale není tu žádná volba, protože všichni umřeli, takže to musím nechat být."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám