Hlavní obsah

Popálená Natálka rok od útoku stále nechodí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Od žhářského útoku zápalnými lahvemi ve Vítkově na Opavsku to bude koncem týdne jeden rok. Tříapůlroční Natálka, která byla loni při požáru 18. dubna těžce popálena a přežila jen díky obrovskému štěstí a také mistrovství ostravských lékařů, přitom dodnes nedokáže sama vstát, natož pak samostatně chodit. Kromě toho ji čeká za necelý měsíc další plastická operace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka se svou matkou Annou Sivákovou

Článek

O první krůčky bez pomoci matky se romská holčička pravděpodobně pokusí až během druhého květnového týdne, kdy se uskuteční hlavní líčení se čtyřmi údajnými žháři. Na stejnou dobu je naplánována hospitalizace Natálky spojená s rehabilitacemi.

„V nemocnici budeme asi tři týdny na rehabilitacích. Během té doby by měla navíc Natálka prodělat další operaci prstů na ruce,“ řekla Právu maminka Natálky Anna Siváková. „Stále ještě nedokáže dělat sama krůčky. Když se jí náhodou podaří postavit na obě nohy, začne hned volat o pomoc,“ dodala matka, kterou více než rozsáhlé jizvy na tváři a celém těle Natálky trápí vidina duševních útrap, které její dceru v budoucnu čekají.

Od útoku, který svou zákeřnou brutalitou šokoval českou veřejnost, uplyne v neděli v noci přesně jeden rok. Rodina Anny Sivákové už několik týdnů studuje text obžaloby, ve které ji překvapily informace o tom, jakým způsobem se obvinění muži hájí.

„V obžalobě jsem si přečetla, že vůbec nevěděli o tom, že v domku bydlí Romové. Prý si mysleli, že je to doupě, kde se chodí fetovat a pohybují se tam třeba bezdomovci. Prý chtěli to doupě zničit,“ řekla Siváková. Dodala, že z obžaloby také vyplývá, že extremisté hází na sebe to, kdo akci vymyslel.

Bývalá přítelkyně žháře byla spolužačkou Natálčina strýce

Důkazy proti všem čtyřem žhářům jsou však podle Sivákové v obžalobě podrobně a logicky popsány. Největším překvapením je pro příbuzné Natálky jméno jedné z nejdůležitějších svědkyň, bývalé přítelkyně jednoho z obviněných žhářů Jaromíra Lukeše.

„Je to bývalá spolužačka mého bratra. Policistům řekla, že spolu s Lukešem několikrát projížděla kolem našeho domku a viděli, že si před ním hrají děti. To je důkaz, že žháři dobře věděli, že v domku bydlí Romové a že tam bydlí i malé děti. Je z toho jasné, že nás chtěli zabít,“ dodala Siváková.

Přesněji řečeno - věděl to minimálně Lukeš. Ti ostatní, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru , ve výpovědích uvedli, že až do poslední chvíle netušili, kam jedou. „Všechno měl zorganizovat Lukeš. Měli s ním sraz v Opavě a až tam se prý další tři dozvěděli, kam pojedou. Lukeš to ve Vítkově dobře zná, protože chodil na učiliště v nedalekém Podhradí,“ sdělila Siváková, co se dočetla v obžalobě.

Hlavní líčení se čtyřmi extremisty, kteří jsou ve vazbě a na krku mají obvinění z pokusu o rasově motivovanou vraždu, odstartuje na začátku května. Všem hrozí dvanáct až patnáct let vězení, vyloučit nelze ani výjimečné tresty. Rodiče Natálky se shodují v tom, že všichni by měli dostat ty nejvyšší tresty. „Natálka bude trpět celý život, tak ať trpí do konce života i ti, co jí to udělali,“ řekl již dříve otec děvčátka Pavol Kudrik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám