Hlavní obsah

SANEP: Schwarzenberg vítězí v Praze, Paroubek v Ústí, Nečas má problémy

Volby v Praze by podle internetového průzkumu společnosti SANEP provedeného v jednotlivých krajích vyhrál lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg. Lídr zelených Ondřej Liška by zde pětiprocentní hranici překročil, nicméně vstup do Sněmovny by mu to nezajistilo. Silnou podporu by ale měl lídr VV Radek John.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Předseda ČSSD Jiří Paroubek by ze souboje na Ústecku vyšel jako vítěz, úspěch by ale měl i Miloš Zeman (SPOZ). Šéf ODS Petr Nečas by na zlínskou ČSSD zatím neměl.

Sociální demokraté by podle internetového průzkumu provedeného mezi 1. a 13. dubnem zvítězili ve všech krajích, propadli by pouze v Praze, kde by se na ně dotáhly s podporou 14,5 procenta hlasů i Věci veřejné pod vedením Radka Johna.

Schwarzenberg by zde pro svou stranu posbíral bezmála 30 procent hlasů. První místopředseda ODS David Vodrážka by získal 23,8 procenta a současný ministr vnitra Martin Pecina za ČSSD jen 15,2 procenta. Ondřej Liška by pro svou stranu urval 5,3 procenta hlasů.

Zelení by zřejmě měli problém obhájit místo ve Sněmovně. Pětiprocentní hranice podmiňující vstup do dolní komory by dosáhli jen ve čtyřech obvodech - kromě Prahy také na Karlovarsku, Královéhradecku a Ústecku. Zde by Martin Bursík získal nejvíce ze všech zelených, a to 6,1 procenta podpory.

Ústecko pod drobnohledem

Ústeckému kraji vévodí s přízní 27,6 procenta voličů lídr soc. dem. Jiří Paroubek. Místopředseda ODS Petr Gandalovič by získal pouze 18,3 procenta.

Významné body by nabral lídr Strany práv občanů - zemanovci, expremiér Miloš Zeman, jehož by volilo 7,5 procenta lidí, což je nejlepší výsledek strany ve všech krajích.

Nečas by prohrál

Petr Nečas by v dubnu souboj s místopředsedou ČSSD Zdeňkem Škromachem prohrál s výrazným odstupem. Škromacha by podpořilo přes 30 procent voličů, zatímco ODS jen 18,1 procenta.

Lídr komunistů Vojtěch Filip by ve svém jihočeském kraji získal 14,2 procenta. Pro srovnání, TOP 09 s Vlasta Parkanovou v čele by získala 15,6 procenta.

Svoboda na dně

Předseda lidovců Cyril Svoboda by v Královéhradeckém kraji získal jen 4,6 procenta hlasů a podle volebního modelu by lídr KDU-ČSL uvízl před branami Sněmovny.

Nejvíce hlasů ze všech lídrů napříč stranami by dostal místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, kterého by podpořilo 36,3 procenta Severomoravanů.

Občanští demokraté mají podle průzkumu největší podporu v Praze, stejně tak i TOP 09 a Věci veřejné. Lidovci by na svou stranu strhli nejvíce voličů v Moravskoslezském kraji, kde kandidátku vede Jiří Carbol. Podpořilo by je 8,2 místních voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám