Hlavní obsah

Telč láká turisty na nové vycházkové trasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě další vycházkové trasy by měly v nadcházející turistické sezóně přilákat větší počet návštěvníků do Telče na Jihlavsku. Projekt Vítejte ve Starém Městě provede turisty nejstarší městskou čtvrtí, naučná stezka Lipky upozorní na přírodní zajímavosti v nejbližším okolí.

Foto: Profimedia.cz

Telč

Článek

Cílem obou projektů je ukázat, že Telč není jen historické centrum zapsané na seznam UNESCO, ale má i řadu dalších zajímavých míst, která stojí za to objevit. Novinářům to  řekl Vladimír Švec z odboru rozvoje telčské radnice.

Práce na Starém Městě začaly před třemi roky. Obnášely rekonstrukci ulic, opravu stezek pro pěší a pro cyklisty, vybudování atraktivního vyhlídkového mola na Staroměstském rybníku či vznik dětského hřiště. Náklady dosáhly 28 miliónů korun, evropská dotace pokryla 19 miliónů korun.

S bílou paní po Telči

Menší rozsah, ale obdobné zaměření má projekt naučné stezky Lipky. Pětikilometrová stezka, osazená deseti informačními tabulemi, je vstupní branou do jedné z nejcennějších částí přírody v okolí města. "Výlety do Lipek popsal František Kožík v knize Jezerní růže," připomněl starosta Roman Fabeš. Náklady na značení cesty a informační tabule dosáhly 420 000 korun, dotace pokryla 90 procent.

Orientaci po obou trasách usnadní turistům podrobné propagační brožurky, jejichž vznik byl součástí projektů.

Kromě nových vycházkových tras mohou turisté v Telči využít další dvě značené trasy s názvy Město a voda a Město a historie. Speciálně pro rodiny s dětmi je určena trasa S bílou paní po Telči a okolí, která turisty provádí po místech opředených pověstmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám