Hlavní obsah

Summit o jaderné bezpečnosti přinesl konkrétní výsledky

Právo, Jiří Roškot (Washington)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Washingtonský summit o jaderné bezpečnosti podle informací Práva přinesl už po prvním dnu konkrétní výsledky. Jednání téměř 50 státníků z celého světa má vyústit v přijetí komuniké a pracovního plánu.

Foto: Charles Dharapak, Reuters

Americký prezident Barakc Obama a český premiér Jan Fischer na jaderném summitu ve Washingtonu.

Článek

Ukrajinský prezident v pondělí na summitu přistoupil na americkou nabídku a pomoc při odstranění asi 90 kilogramů vysoce obohaceného uranu. USA podepíší také s Ruskem dohodu o konverzi 34 tun zbraňového plutonia na každé straně na palivo do reaktorů. A Kanada se rozhodla vracet vyhořelé jaderné palivo zpět do USA.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao Obamovi zatím jen přislíbil, že Peking se zúčastní hledání nových sankcí vůči Íránu kvůli jaderným ambicím Teheránu, a šéf Kremlu Dmitrij Medvěděv v interview zopakoval, že je proti sankcím, které by vyvolaly humanitární krizi.

Fischer podpořil snahy MAAE

Český premiér Jan Fischer státníkům při pondělní uzavřené zahajovací pracovní večeři řekl, že Praha není jen místem pro slavnostní podpisy smluv o jaderném odzbrojení, ale je i místem odpovědného a zabezpečeného jaderného výzkumu a podporuje snahy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Summit svolal americký prezident Barack Obama s cílem společně zamezit krádežím a pašování jaderných materiálů a předejít, aby se dostaly do rukou teroristů. „Je to působivé,“ hodnotil summit Obama před reportéry v Bílém domě. „Myslím, že je to ukazatel toho, jak hluboce je každý znepokojen možností jaderného pašování,“ dodal.

„V průměru každé dva dny dostáváme jednu informaci o incidentu zahrnujícím krádež nebo pašování jaderného materiálu,“ řekl na okraj summitu nový šéf MAAE Japonec Ikia Amano.

Pákistán vyrábí další uran pro jaderné zbraně

Při nedělním setkání s pákistánským premiérem vyjádřil Obama nelibost nad jeho snahou blokovat zahájení rozhovorů o smlouvě o zastavení produkce štěpných materiálů využitelných pro výrobu jaderných zbraní.

Podle listu The New York Times americké družice před třemi měsíci zjistily, že Pákistán spustil nový reaktor pro výrobu vysoce obohaceného uranu pro své zabraně druhé generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám