Hlavní obsah

Thajskému parlamentu hrozí rozpuštění

– Bangkok

Demonstrující příznivci opozice v Thajsku mají velkou naději, že dosáhnou svého cíle a budou vypsány nové volby. Nejvyšší velitel thajské armády Anupong Paočinda v pondělí uvedl, že rozpuštění parlamentu by mohlo ukončit měsíční konflikt, který si o víkendu vyžádal 21 životů. Thajská volební komise navíc vyzvala k rozpuštění vládnoucí strany kvůli nepovoleným dotacím.

Foto: Vivek Prahash, Reuters

Demonstrující thajská opozice nese symbolickou rakev a portrét jednoho z Thajců zabitých při sobotních nepokojích.

Článek

„Jestliže nemůžeme najít politické řešení konfliktu, myslím si, že potřebuje rozpustit parlament,“ řekl generál Anupong v televizi.

Spory v sobotu vyvrcholily krvavými střety mezi demonstranty a ozbrojenými složkami, které si vyžádaly 21 obětí . V sobotu se policie a armáda snažily získat kontrolu nad částmi města, které v červené odění odpůrci premiéra Apchisita Vedžavíva okupovali. Nejprve proti nim použily slzný plyn a vodní děla, později došlo i na střelbu.

Foto: Reuters

Záběr zabitého japonského kameramana na zásah policie v Bangkoku.

Při střetech zahynulo pět vojáků. Pitva jedenácti zabitých demonstrantů zase ukázala, že devět jich bylo zastřeleno z automatických zbraní, když je kulky zasáhly do hlavy nebo hrudi. Jeden demonstrant zemřel na selhání dechu a japonský kameraman agentury Reuters Hiro Muramoto na zranění hrudníku. Ještě stačil pořídit poslední záběry ze střetů, při nichž bylo zraněno 858 lidí. [celá zpráva]

Apchisita po tragédii uvedl, že vláda je připravena pracovat s nezávislou komisí na vyšetření tragédie a vyšetřit, kdo je vinen násilím. Tvrdí, že mezi demonstranty pronikli teroristé, kteří situace zneužili. Premiér také nabídl odškodnění rodinám obětí

Tisíce thajských demonstrantů v pondělí pochodovaly hlavním městem se 14 prázdnými rakvemi na protest proti víkendovým střetům. Po víkendových násilnostech demonstranti jakákoli jednání s vládou odmítají. Jejich předáci tvrdí, že s "vrahy" není diskuse možná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám