Hlavní obsah

Na místě tragédie se sešli polský premiér Donald Tusk s Vladimirem Putinem

– Smolensk • Aktualizováno

Do Smolenska přiletěli v sobotu večer polský premiér Donald Tusk i jeho ruský protějšek Vladimir Putin, který polskému premiérovi vyjádřil soustrast. S Tuskem se telefonicky spojil i prezident Medvěděv.

Polsko přišlo při letecké katastrofě u Katyně o prezidenta a velení armádyVideo: ČTK

 
Článek

"Je to snad nejtragičtější událost v poválečných dějinách našeho státu," prohlásil ještě v Polsku premiér Donald Tusk po mimořádném zasedání vlády. Poté, co se dopoledne zprávu o smrti prezidenta dozvěděl, plakal.

Foto: Reuters

Polský premiér Donald Tusk se ve Smolensku sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Do Ruska míří i prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński, předseda opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polsko vyhlásilo týdenní státní smutek, v neděli v poledne navíc uctí památku obětí dvěmi minutami ticha. Rusko, na jehož území se tragédie stala, vyhlásilo státní smutek na pondělí 12 dubna.

Foto: Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Celá země je ochromena, mnozí lidé si stále nepřipouštějí rozsah tragédie. K prezidentskému paláci v srdci Varšavy se začaly scházet tisíce lidí. Před vchodem do sídla hlavy státu kladou květiny, věnce, zapalují svíčky, podepisují se do kondolenční knihy. Zpívají národní písně, modlí se, mnozí mají v očích slzy. Jiní zírají před sebe a snaží se pochopit, co se stalo.

"Je to pro nás národní tragédie, je to šok, s nímž se ještě nedokážeme vyrovnat," řekla ČTK Renata. "Odešel velký malý člověk," uvedla o Kaczyńském, který byl znám malou postavou, Varšavanka Lydie.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Varšavané rozsvěcují před prezidentským palácem svíčky a kladou květiny.

Paralelu s událostmi před 70 lety vyjádřil i americký prezident Barack Obama.  "Skutečnost, že tito lidé zahynuli jako vůdci silného a svobodného Polska při cestě za připomínkou devastujícího masakru z druhé světové války, je zkouškou síly polského lidu. Tato síla zajistí, že Polsko překoná hloubku této neuvěřitelné tragédie, a že odkaz vůdců, kteří dnes zahynuli, bude osvětlovat cestu Polska a celého světa k lidskému pokroku," uvedl Obama.

Polská armáda u Katyně ztratila velení podruhé

V letadle Tu-154 byli i velitelé všech složek polské armády včetně náčelníka generálního štábu. Zemřeli náčelník polského generálního štábu generál Franciszek Gongor, velitel pozemních sil divizní generál Tadeusz Buk, velitel námořnictva viceadmirál Andrzej Karweta, velitel letectva generálmajor Andrzej Blasik, velitel speciálních sil Vladimir Potasiński a šéf operačního velení armády Bronislaw Kwiatkowski. Mrtvý je i náměstek polského ministra obrany Stanislaw Komorowski.

Foto: Kacper Pempel, Právo

Kresba prezidentské páru, kterou ke svíčkám před prezidentským palácem ve Varšavě položil jeden z truchlících.

Delegace letěla uctít památku zastřelených polských důstojníků v katyňském lese v roce 1940. Zločin provedla ruská tajná policie NKVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám