Hlavní obsah

Záchranka kritizuje nemocnici Na Bulovce, že nechala ženu porodit v sanitce

Novinky, Petr Nový, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Pražští záchranáři v pátek kritizovali postup Fakultní nemocnice Na Bulovce, která podle nich ve čtvrtek večer odmítla přijmout rodící ženu s odkazem na vyhlášený stop-stav. Žena nakonec bez komplikací porodila v sanitce. Nemocnice pochybení odmítá s tím, že v danou chvíli se lékařka sloužící na pohotovosti věnovala komplikovanému porodu, proto poslala k porodu do sanity gynekologa.

Článek

Ke 22leté rodičce dorazili záchranáři za necelých pět minut od přijetí tísňového volání a protože kontrakce na ženu přicházely již po čtyřech minutách, spěchali s ní do nejbližšího vhodného zdravotnického zařízení, v tomto případě do tři kilometry vzdálené Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Zdravotníci porodnického oddělení odmítli v té chvíli již rodící ženu přijmout s odvoláním na vyhlášený stop-stav a dva porody v chodu. "Nepomohly ani telefonické intervence dispečerky zdravotnického operačního střediska," řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

Lékařka zrovna zachraňovala život jiné rodičce

"Na pohotovosti sloužila lékařka, která se věnovala těžkému, komplikovanému porodu, kdy hrozilo, že rodička vykrvácí. Šlo o velice komplikovaný porod, maminka poté skončila na JIP. Záchrance lékařka proto sdělila, že nemůže, a počítala s tím, že sanitka maminku převeze jinam. Jenže rodička začala rodit v sanitě," řekl Novinkám mluvčí nemocnice Na Bulovce Jakub Hofmann.

Kritiku záchranářů odmítá: "Ona poslala za sebe dalšího lékaře, gynekologa, nikoliv porodníka. V době pohotovosti totiž slouží porodník jen jeden."

Posádka rychlé zdravotnické pomoci nastávající maminku na nosítkách převezla zpět do sanity. "Tam se díky profesionálnímu přístupu během několika okamžiků podařilo porodit chlapečka," doplnila Ernestová.

"Okamžitě přiběhl a vše vyřešil. Odstřihl pupečníkovou šňůru, zajistil novorozeně i maminku, vše se obešlo bez problémů. Miminko i maminka jsou v pořádku v naší péči," řekl k zásahu gynekologa Hofmann.

"Zůstává otázkou, co by se stalo v případě nenadálých komplikací? Kdo by byl za případný nezdar zodpovědný?" řekla Ernestová.

Záchranáři případ bulvarizují, zlobí se Bulovka

"Naprosto odmítáme bulvarizující způsob, jakým Záchranná služba událost prezentuje. Šlo o nešťastnou souhru okolností, kdy lékařka prostě nemohla odejít od rizikového porodu, a přímo tak ohrozit rodičku na životě," ohradil se Hofmann.

"Kapacita gynekologicko-porodnické kliniky FN Na Bulovce je pět až šest porodů denně. Ve čtvrtek se tu přitom narodilo 14 miminek," doplnil mluvčí nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám