Hlavní obsah

Ryanair chce zpoplatnit užití záchodů během letu

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední evropská nízkonákladová letecká společnost, irský Raynair, se snaží za každou cenu udržet ceny letenek, proto uvažuje o všech možných způsobech, jak omezit náklady a zpoplatnit služby. Uvažuje, že by pasažéři museli platit za použití záchodu na krátkých spojích. Už zvýšil cenu za kontrolu zavazadel v letních měsících z 15 na 20 euro.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ryanair plánuje, že by se platilo jedno euro za použití záchodů během letů kratších než jednu hodinu čistého času. Plán byl zveřejněn v časopisu, který společnost rozdává na palubách letadel. Ryanair už jedná s firmou Boeing , která by měla vyvinout dveře na mince.

Cílem je vést cestující k tomu, aby využívali toalety na letištích před odletem a ne až v letadlech, zdůvodňuje to Ryanair.

Společnost současně počítá s tím, že by z palub odmontovala dva ze tří záchodů a umístila tam dalších šest sedaček. Tak by se podle společnosti mohly snížit ceny letenek o pět procent.

Ryanair už o zpoplatnění použití toalet uvažoval v roce 2009

Cestující nadšeni nejsou

Krok ale společnost neudělala, loňský on-line průzkum u 5300 respondentů ukázal, že jen pětina cestujících by využila letadla společnosti, kde se za toalety platí, 78 procent to odmítalo.

Ryanair také zvýšil cenu za kontrolu zavazedel v červenci a v srpnu z 15 na 20 eur. Snaží se dosáhnout toho, aby si lidé s sebou brali co nejméně zavazadel, která zvyšují váhu a tím i spotřebu. Doporučuje, aby si lidé brali jen příruční zavazadla, což také znamená úsporu při odbavení.

Ryanair je mistr ve zpoplatňování dalších služeb na palubě nebo souvisejících s letem. Příplatky jsou za odbavení on-line i za cesty s dětmi. Cestujícím to ale nevadí, v březnu letošního roku jich přepravil o 13 procent více než ve stejném měsíci loňského roku.

Ale Ryanair není sám. Floridská společnost Sopirit Airlines bude chtít 20 až 45 dolarů za věci uložené do schránek nad hlavami cestujících.

Reklama

Výběr článků

Načítám