Hlavní obsah

Korejský torpédoborec piráty nezastavil

Soul

Korejský torpédoborec sice dohnal obří tanker Samho Dream, který unesli somálští piráti, ale nezastavil je. Ve středu večer s tankerem o výtlaku 300 000 tun, který veze 1,5 miliónu barelů ropy za 170 miliónů dolarů, zakotvili ve vzdálenosti sedm kilometrů od somálského pobřeží. Uvedlo to ve čtvrtek korejské ministerstvo zahraničí s odvoláním na posádku tankeru i torpédoborce.

Článek

Posádka lodi též přetlumočila varování pirátů, že jakákoliv provokativní akce může ohrozit bezpečnost zajaté posádky. Zejména námořníci varovali, že by posádka byla v ohrožení, pokud by se torpédoborec k tankeru přiblížil. Zadrženo je 19 filipínských námořníků a pět jihokorejských.

Ministerstvo potvrdilo, že piráti už kontaktovali vlastníka lodi, společnost Samho Shipping, nezveřejnilo však jejich požadavky.

Foto: Yonhap, Reuters

Policista ukazuje místo únosu tankeru Samho Dream

Loď byla unesena v Indickém oceánu. Podle upřesněných informací dokonce 1850 kilometrů od somálského pobřeží, jihovýchodně od Adenského zálivu nedaleko Malediv.

Samho Dream je jednou z vůbec největších lodí, které se piráti zmocnili, větší byl jen saúdský tanker Sirius Star. [celá zpráva]

Je to teprve třetí velmi velký ropný tanker, který kdy unesli. Jde také o jeden z útoků provedených v největší vzdálenosti od pobřeží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám