Hlavní obsah

USA nařídily zajmout nebo zabít radikálního duchovního amerického původu

– Washington

Americká vláda dala souhlas s operacemi, které by vedly k zajetí nebo zabití radikálního islámského duchovního amerického původu Anwara al-Awlakiho, který se ukrývá v Jemenu. Podle amerických představitelů al-Awlaki přešel od výzev k džihádu proti Spojeným státům k přímému plánování útoků. Jde o mimořádný případ, kdy je na tajném seznamu lidí určených k zabití člověk amerického původu.

Článek

"Al-Awlaki je prokazatelně hrozbou. Byl zařazen mezi cíle (amerických protiteroristických operací)," citovala agentura Reuters nejmenovaného amerického činitele k zařazení klerika na seznam CIA.

Poslankyně Sněmovny reprezentantů Jane Harmanová popsala al-Awlakiho jako "osobu, která by mohla být v současné době označena za teroristu číslo jedna z hlediska hrozby vůči USA".

Znali se s ním teroristé

O al-Awlakim se začalo hovořit loni v listopadu, když vyšlo najevo, že s ním udržoval kontakty americký vojenský psychiatr Nidal Malik Hasan, který na vojenské základně v americkém Fort Hoodu postřílel 13 lidí. S al-Awlakim se osobně znal z americké mešity, v níž duchovní před odjezdem do Jemenu kázal. [celá zpráva]

Al-Awlaki rovněž znal dva z atentátníků na USA z roku 2001.

Na seznamu Američané nebývají

Americký seznam lidí, kteří mají být zabiti a vede jej zpravodajská služba CIA, je tajný. Al-Awlakího jméno bylo zveřejněno, protože jeho zařazení na seznam musela schválit Národní bezpečnostní rada, neboť jde o Američana. Jen vzácně bývá americký státní příslušník stanoven jako cíl určený k zabití, řekli nicméně nejmenovaní američtí činitelé listu The New York Times.

Bývalý vysoký právní představitel působící ve vládě George Bushe prohlásil, že neví o žádném Američanovi, který by byl za Bushovy vlády takto k zabití schválen.

Osmatřicetiletý al-Awlaki se narodil jako americký občan v prominentní jemenské rodině v Novém Mexiku. Působil jako imám v mešitách v Denveru, v San Diegu a ve Falls Church ve Virginii nedaleko Washingtonu. V roce 2004 se vrátil do Jemenu, kde vyučoval na univerzitě. V roce 2006 byl uvězněn za údajné styky s Al-Káidou a účast v útocích, v prosinci 2007 byl propuštěn. Později byl znovu obviněn a od té doby se společně s dalšími islamisty ukrývá v odlehlé hornaté části Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám