Hlavní obsah

USA omezí použití jaderných zbraní a nebudou vyvíjet nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy omezí roli jaderných zbraní ve své bezpečnostní strategii a nebudou vyvíjet nové jaderné zbraně, uvedlo dnes americké ministerstvo obrany v nové jaderné strategii země. Vůbec poprvé je hlavním cílem této strategie USA snaha zabránit jadernému terorismu a šíření jaderných zbraní.

Foto: Jason Reed , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Washington také hodlá zeštíhlit svůj nukleární arzenál. Spojené státy ale nadále chtějí mít dostatečný počet těchto zbraní, aby odradily možné útočníky a mohly dostát svým závazkům vůči spojencům.

Spojené státy podle strategie nepoužijí nukleární zbraně proti nejaderným státům, které dodržují Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT). Nukleární útok by jim nehrozil, ani kdyby napadly USA biologickými či chemickými zbraněmi nebo ochromily USA rozsáhlým kybernetickým útokem. Plán počítá s výjimkami vůči státům jako je Írán či Severní Korea, které odmítají dohody o nešíření jaderných zbraní.

Spojené státy podle dokumentu chtějí jednat s Čínou a Ruskem o "stabilnějších a transparentnějších strategických vztazích".

Podle ministra obrany Roberta Gatese nová strategie odráží plány prezidenta Baracka Obamy na celosvětové omezení jaderných zbraní, které představil loni v Praze. Spojené státy dokument zveřejnily dva dny před historickým podpisem nové americko-ruské smlouvy o redukci nukleárních arzenálů, který se uskuteční ve čtvrtek rovněž v českém hlavním městě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám