Hlavní obsah

V Česku je počítačem vybavena každá druhá domácnost

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2009 překročil podíl českých domácností vybavených osobním počítačem hranici 50 procent. Podle údajů, které na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), jej vlastnilo přesně 54 %. V roce 2008 byly přitom počítačem vybaveny pouze dvě pětiny tuzemských domácností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle údajů ČSÚ se v minulém roce také k padesátiprocentní hranici přiblížil podíl domácností, které jsou vybaveny internetovým připojením (49 %). Většina z nich je navíc k celosvětové počítačové síti připojena prostřednictvím vysokorychlostního internetu (44 %).

Internet nejčastěji lidé využívají pro komunikaci prostřednictvím elektronické pošty (51 %). O službách a produktech vyhledává na internetu informace 47 procent domácností. K internetovému bankovnictví je internet využíván 17 % jednotlivců a nakupuje pomocí něj 22 % osob.

Vybavenost osobním počítačem s internetovým připojením je lepší u domácností s dětmi, než u bezdětných párů. Připojení k internetu mělo 76 % domácností se závislými dětmi, ale pouze 39 % bez dětí.

V loňském roce používalo internet už 56 % jednotlivců starších 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám