Hlavní obsah

Američtí piloti vrtulníků stříleli irácké civilisty včetně dětí, potvrzuje video

Novinky,

Na webu WikiLeaks se objevilo video, zachycující útok amerických bitevních vrtulníků Apache na Bagdád. Piloti stříleli i po neozbrojených civilistech včetně dětí. Zřejmě také zabili dva novináře. Pravost videa podle agentur AP a Reuters potvrdili nejmenovaní příslušníci americké armády.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útok amerického vrtulníku na irácké civilistyVideo: Reuters

 
Článek

Video zachycuje zásah z 12. července 2007. Server WikiLeaks provedl jeho odkódování a zveřejnil jej. Video doprovází zvukový záznam zachycující rozhovor posádky s pozemním naváděcím stanovištěm.

Foto: Reuters

Na uniklém videu je zachycen vražedný útok Američanů na ircké civilisty

Web WikiLeaks uvedl, že mezi oběťmi tohoto útoku jsou dva novináři agentury Reuters, ta to ale nepotvrdila, uvádí BBC. Jedním ze zastřelených měl být 22letý fotograf agentury Namir Nur-Ildín, druhým jeho řidič. Podle webu si jeho vybavení vojáci spletli s raketovým granátometem.

Opakované útoky

Na videu je záběr na ulici Nového Bagdádu, kde je skupina osmi lidí. Piloti ji identifikují jako skupinu vzbouřenců. "Jeden má RPG. Budu střílet," zní na záznamu.

Následuje palba do skupiny a zasažen je zřejmě novinář. Měl ho trefit vedoucí stroj s označením Crazyhorse. Jeden ze členů jeho posádky po palbě uvedl: „Cha cha cha, zasáhli jsme je.“ Další letec mu odpověděl: „Jo, koukni na ty mrtvý bastardy.“

Čtyřicetiletý řidič novináře byl podle webu zastřelen, když se zraněný plazil z místa útoku do bezpečí. Zastřelili ho, protože si mysleli, že se plazí pro zbraň, cituje Daily Mail.

Krátce poté přijede dodávka a lidé do ní nakládají zraněné. Vrtulník po ní opět střílí. Výsledkem akce bylo dvanáct zabitých. Zasaženy byly i děti.

„Vypadá to, že jsme zachytili pohyb u dodávky. Vypadá to jako kluk," zní na záznamu

Americký voják na zemi potvrdil, že mezi zasaženými byly dvě děti, které se nacházely uvnitř dodávky. Piloti vinu necítili:: „Je to jejich chyba, že berou děti do bitvy.“

Americká armáda uvedla, že ten den byly vrtulníky v boji se vzbouřenci.

WikiLeaks zveřejňuje tajné informace 

Web WikiLeaks se v roce 2007 zaměřoval na odhalování represivních režimů v Asii, na Blízkém východě a v zemích bývalého Sovětského svazu.

WikiLeaks sám sebe definuje jako web, který chce poskytovat bezpečný prostor novinářům, kteří chtějí anonymně zveřejňovat tajné informace. V tomto případě ale chce jít dál, uvádí server RT.

„Prvním krokem je dostat informaci do světa,“ říká spoluzakladatel webu a jeho editor Julian Assange a dodává: "druhým pak o ní přemýšlet a zhodnotit ji.“

Reklama

Výběr článků

Načítám