Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodávat rozinky nebezpečné pro alergiky

Novinky, toh

Do českých obchodů se dostaly rozinky z Indie, které by mohly být nebezpečné pro alergiky. Státní zemědělská a obchodní inspekce (SZPI) totiž zjistila, že balení obsahuje látky, které na obalu nejsou uvedené a zároveň patří mezi alergeny.

Článek

„Mezi alergeny patří oxid siřičitý nebo siřičitany v koncentracích vyšších než 10 miligramů na kilogram potraviny. V těchto dnech proto SZPI zakázala prodávat Rozinky – stolní hrozny révy vinné sušené ve stogramových baleních,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Trvanlivost rozinek je do 5. prosince letošního roku. Z obchodů bylo staženo 107 kilogramů potraviny, další stovky kilogramů se již prodaly. Do Česka byly rozinky dovezeny firmou Pavel Stolarik-PS Trade z Hodonína.

„Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat,“ dodala Šmídtová s tím, že látka sama o sobě nebezpečná není. Oxid siřičitý se běžně používá ke konzervaci potravin, například sušeného ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

V kojenecké vodě byl toluen, zjistila inspekce

Pětilitrové lahve kojenecké vody Horský pramen obsahovaly toluen. Při testování to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Balená voda se...

Výběr článků

Načítám