Hlavní obsah

Obama volal do Číny kvůli sankcím proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vyzval ve čtvrtek svého čínského kolegu Chu Ťin-tchaa ke spolupráci v otázce íránského jaderného programu. V telefonickém rozhovoru zároveň vyzdvihli důležitost "pozitivních bilaterálních vztahů". O jednání informovaly Bílý dům a tisková agentura Nová Čína.

Článek

USA předtím oznámily, že získaly od Číny, jakožto dalšího stálého člena Rady bezpečnosti OSN s právem veta, souhlas vyjednávat o případných nových sankcích proti Íránu. Peking se nicméně neodchýlil od svého rezervovaného přístupu k možnosti, aby se postoj mezinárodního společenství k Íránu přitvrzoval, a zdůraznil, že je stále prostor pro jednání s Teheránem.

Írán poslal ve čtvrtek do Pekingu zvláštního emisara, aby podrobněji vysondoval čínský postoj poté, co USA oznámily, že Čína souhlasí s jednáním o sankcích. Čína, která patří mezi nejvýznamnější dovozce íránské ropy, oficiálně dala najevo, že bude nadále usilovat o diplomatické řešení. [celá zpráva]

Íránský vyjednávač pro jaderné otázky Saíd Džalílí v pátek v Pekingu řekl, že Írán a Čína se shodly, že sankce ztratily na efektivnosti. Zároveň vyzval západní státy, aby upustily od svých chybných metod a přestaly Íránu vyhrožovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám