Hlavní obsah

Žáci se na lyžáku svlékali a na sněhu se polévali vodou za asistence učitelů

Právo, Zdeněk Seiner
Chroustovice

Chlapci a dívky stojící ve sněhu a mrazu ve spodním prádle polévaní spolužáky za asistence učitelů ledovou vodou - takové snímky z lyžařského výcviku žáků Praktické školy Chroustovice na Chrudimsku dostala ve středu radní Pardubického kraje Jana Pernicová (ČSSD). U fotografií byl přiložen i rozhořčený anonymní dopis.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Radní okamžitě alarmovala policii, protože vše naznačovalo tomu, že lyžařský výcvik se neodehrával podle obvyklých pravidel. „Na fotkách jsou žáci v poněkud netradičních situacích. Přestože to přišlo anonymně, okamžitě jsme to začali šetřit. Nebudu záležitost pojmenovávat ani komentovat, dokud to nevyšetří státní policie a školská inspekce,“ řekla Právu radní.

„Okamžitě mi byla pozastavena funkce,“ přiznal Právu ředitel učiliště Jaroslav Válek, ale ani z něj nebyla šance vypáčit jakákoliv fakta o možné šikaně na lyžařském výcviku, který se uskutečnil 3. až 10. března na Pomezních boudách v Krkonoších. „Výcvik vedli vyškolení odborníci. Žádné stížnosti rodičů ani žáků jsem do včerejška nezaznamenal,“ pokrčil rameny čerstvě odvolaný ředitel.

Byla to prý pravidla hry, ne šikana

Právo se pokusilo kontaktovat telefonicky čtveřici učitelů, kteří byli na výcviku. Většina se slušnou omluvou okamžitě zavěsila, jeden byl ochoten vyjádřit se, pokud zůstane v anonymitě. „To byla pravidla hry, která jsme si odsouhlasili. Kantoři i děti je plnili s nadšením a férově. Pravidla pro nás i pro děti naprosto stejně. I my jsme házeli kostkou,“ řekl Právu.

„Má pravdu. Všichni jsme byli pro a nikdo si během lyžáku nestěžoval. Kdo neplnil pravidla, ten si hodil kostkou. Když mu padla trojka, to byl Andělíček, měl smůlu. Ale nemusel se svlékat do spodního,“ řekla Právu šestnáctiletá dívka, která byla na usvědčujících snímcích. „Mně to nevadilo. Prostě jsem hrál hru. Týrání vypadá jinak,“ přikývl i její o rok starší kamarád.

„Některé aktivity se vytržené z kontextu mohou zdát jako nevhodné. Musí se teď došetřit, jestli byla dodržena všechna pravidla. Znám učitele, který vedl volnočasové aktivity na tomto zájezdu. Zážitkovou aktivitou se zabývá dlouhodobě,“ řekla Právu psycholožka Petra Novotná z pedagogicko - psychologické poradny v Ústí nad Orlicí.

Policejní ředitelství Pardubického kraje Právu potvrdilo, že byl podán podnět k řešení, ale protože od formálního podání uplynuly jen desítky minut, neměli policisté k dispozici žádné vyjádření.

Anketa

Chybovali učitelé, když v rámci hry nechali děti polévat ledovou vodou?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 53843 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám