Hlavní obsah

Nové sankce vůči Íránu jsou na cestě

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Teherán

Nové sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu by mohly být zavedeny během několika týdnů. Ve Washingtonu to po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v úterý řekl šéf Bílého domu Barack Obama. Podle agentury AP poznámka naznačuje na změnu postoje Ruska a především Číny.

Článek

Íránský program rozděluje názory členů Rady bezpečnosti OSN několik let. Obama ale přiznal, že dosud nemá jasný souhlas. „Doufám, že (nové sankce) budou na jaře, nemám zájem čekat měsíce,“ řekl.

Jeho projev následoval po setkání ministrů zahraničí zemí skupiny G8, kteří íránský nukleární program odsoudili, a poté, co šéfka americká diplomacie Hillary Clintonová poprvé řekla, že Čína sdílí názor USA, že není přijatelné, aby Írán disponoval jadernou zbraní.

Britský list The Times napsal, že západní vyjednavači udělali pokrok při odstraňování jedné z hlavních překážek - ruského odporu vůči omezení spolupráce Moskvy s Teheránem ohledně jaderných technologií. Podle deníku je to hlavně díky kooperaci Obamy s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem při dohodách o nové odzbrojovací smlouvě START, kterou mají oba příští týden podepsat v Praze. [celá zpráva]

Írán bude o svém program jednat s Čínou

Írán plánuje o svém jaderném programu jednat s Čínou, uvedla podle agentury DPA ve středu státní média. Hlavní íránský vyjednavač Saíd Džalílí navštíví Peking už ve čtvrtek.

Právě Čína se dosud k novým sankcím staví nejodmítavěji.

Reklama

Výběr článků

Načítám