Hlavní obsah

Praha dostala pokutu za opravu Karlova mostu, policie obvinila šéfa památkářů

Aktualizováno

Památkáři Plzeňského kraje uložili Praze pokutu 3,25 miliónu korun za znehodnocení Karlova mostu při jeho rekonstrukci v letech 2007 až 2009. Plzeňský kraj o tom rozhodl na základě pověření ministerstvem kultury. Nezávisle na tom pak policie v rámci prošetřování opravy Karlova mostu obvinila šéfa magistrátních památkářů Kněžínka. Podezírá ho z maření úkolu veřejného činitele.

Foto: Petr Horník, Právo

Oprava Karlova mostu

Článek

Památkářům se nelíbila zejména skutečnost, že při opravě došlo ke zbytečné výměně většího množství kamenů, než situace vyžadovala. Oprava byla zároveň prováděna necitlivě, uvedla mluvčí plzeňského krajského úřadu Petra Jarošová.

Mezi nejzávažnější pochybení patří provedení prací bez respektu k tradičním technikám kamenického řemesla...
z odůvodnění rozhodnutí krajského úřadu

"Mezi nejzávažnější pochybení patří provedení prací bez respektu k tradičním technikám kamenického řemesla, poškozování bloků, nadměrné vyřazování původních kamenů za nové, použití nevhodné malty, špatně provedené spárování a aplikace moderních materiálů neodpovídajících národní kulturní památce, jako je například trvale plastický tmel v dilatačních spárách," odůvodnil své rozhodnutí krajský úřad.

Jako problematické označil i množství betonu jako podkladu pro stříkanou izolaci.

Na vině je hlavní město

Správní řízení s vlastníkem památky, tedy s městem Prahou, a se zhotoviteli obnovy, společností Mott MacDonald, vedl Plzeňský kraj od 21. ledna z rozhodnutí ministerstva kultury.

Se společností Mott MacDonald jej však zastavil, protože podle něj práci vykonávala na základě objednávky a plné moci pro Prahu, takže odpovědnost za znehodnocení Karlova mostu spočívá na hlavním městě.

Ministerstvo jako nadřízený orgán památkové péče rozhodlo pověřit Plzeňský kraj kvůli nečinnosti pražského magistrátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Oprava Karlova mostu

"Nerozumím tomu. Město opravuje za vlastní peníze státní památku, podařilo se mu most zachránit a dostane za to pokutu," řekl šéf magistrátních památkářů Kněžínek. "Věřím, že se město odvolá," dodal.

S odvoláním se počítá

Také krajský úřad odvolání Prahy předpokládá. "Bude to logický krok, pokud tak učiní. Pokud dojde k nám odvolání, předáme ho na ministerstvo kultury," řekl vedoucí oddělení památkové péče úřadu Plzeňského kraje Petr Jirásek. Maximální možná výše pokuty, kterou mohl úřad vyměřit, byly čtyři milióny korun. Pokud by se Praha neodvolala a přijala rozhodnutí, pokuta by směřovala do kasy krajského úřadu.

Národní památkový ústav před časem při kontrole ve skladu kamenů vyřazených z Karlova mostu zjistil, že se v něm nacházejí i kvádry v dobrém stavu. Do skladu se přitom mají odvážet kameny poškozené, které už se nemohou vrátit do mostní konstrukce. Ústav bude usilovat o to, aby se použitelné kameny vrátily do těch částí mostu, které ještě čeká obnova.

Proti opravám veřejně vystoupilo 40 tisíc petentů

Současná etapa rekonstrukce mostu by měla skončit v polovině letošního roku, pravděpodobně se ale prodlouží. Následovat bude rekonstrukce pláště a kleneb mostu.

Internetovou petici ze záchranu Karlova mostu požadující okamžité zastavení oprav národní památky podepsalo přes 40 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám