Hlavní obsah

Srbové se omluvili za masakr ve Srebrenici

Novinky,
Bělehrad/Washington

Srbský parlament v úterý schválil klíčovou rezoluci, která nabízí omluvu za masakr ve Srebrenici z roku 1995. Tam bylo za války v Bosně povražděno 8000 Bosňáků.

Foto: Djordje Lpjandovic, Reuters

Srbský parlamentu jedná o rezoluci o masakru v Srebrenici.

Článek

V textu schváleném srbským parlamentem se píše: „Srbský parlament tvrdě odsuzuje zločiny spáchané v červenci 1995 na populaci bosenských muslimů v Srebrenici.“

V rezoluci se dále nabízejí projevy soustrasti a omluvy rodinám obětí, protože nebylo učiněno vše, aby se zabránilo tragédii. Text ale neoznačuje masakr 8000 Bosňáků za genocidu, i když jej tak označil haagský tribunál. To vadí Bosňákům a muslimům.

Opozice zase text kritizuje jako ostudný pro Srbsko. Poslanec Velimir Ilić řekl podle srbského rozhlasu B92: „Proč chcete stigmatizovat budoucí generace něčím, co nikdy nebudou moci smýt?"

Rezoluce byla přijata po třináctihodinovém jednání těsnou většinou 127 poslanců z 250. Při hlasování jich v sále bylo jen 173.

Ve Srebrenici bylo v roce 1995 jednotkami bosenských Srbů povražděno 8000 obyvatel, především Bosňáků. Masakru nedokázali zabránit nizozemští vojáci OSN.

Podle penzionovaného amerického generála Johna Sheenana to bylo kvůli problémům s gayi v nizozemských jednotkách. Za toto tvrzení se v úterý večer omluvil, uvedla BBC. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám