Hlavní obsah

Pernes bude řídit ÚSTR, i když Kavalírová nepodepsala jeho jmenování

Právo, Josef Koukal
Praha

Historik Jiří Pernes se ve čtvrtek podle očekávání ujme funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Atmosféra kolem jeho jmenování však v úterý nečekaně zhoustla, když předsedkyně rady ústavu Naděžda Kavalírová odmítla podepsat jeho jmenovací dekret.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Historik Jiří Pernes, nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Článek

„Čtyři ze sedmi členů rady nakonec prohlasovali změnu jednacího řádu a dekret podepsala radní Petruška Šustrová,“ sdělil Právu zdroj obeznámený s průběhem jednání, které se protáhlo na déle než tři hodiny.

„Změna jednacího řádu spočívá v tom, že jmenovací dekret může nově podepsat nejen předseda rady, ale také jiný pověřený člen,“ upřesnila Šustrová po skončení jednání.

Podle radní byli celému jednání přítomni bývalý i nastávající šéf ústavu Pavel Žáček a Jiří Pernes.

Že výsledky výběrového řízení, v němž Pernes zvítězil nad Žáčkem, platí, rozhodli radní už a svém minulém zasedání začátkem března. Pernes však i nadále čelí kritice kvůli svým aktivitám za komunismu. Až po únorovém výběrovém řízení například vyšlo najevo, že navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML), což neuvedl v životopise.

Proti Pernesovi se postavila část zaměstnanců, která jako Iniciativa neUSTRčených požaduje vypsání nové soutěže s tím, že výběrové řízení mělo údajně formální nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám