Hlavní obsah

Do čínského dolu pronikala voda pět dní, vedení tam nechalo 153 horníků

Peking

Na tisíc báňských záchranářů se v Číně snaží zachránit 153 horníků, které před dvěma dny uvěznila v dole voda. Vedení dolu ve čtvrtek na informace o průsaku nereagovalo, což podle horníků způsobilo tragédii. Šance na záchranu je malá, protože se v dole navíc hromadí jedovatý plyn.

Článek

"V uhelném dole je vysoká koncentrace plynu. Záchranáři bojují proti vodě, ale ohrožuje je i jedovatý plyn," řekl novinářům Liou Te-čeng z úřadu bezpečnosti práce čínské provincie Šan-si. Právě tady je důl patřící společnosti Huajin Coking Coal, která tu těží uhlí v oblasti zabírající 180 kilometrů čtverečních.

Foto: Reuters

Záchranáři míří do dolu

Šance na záchranu je malá, od neděle se nepodařilo se zatopenými horníky, kteří uvízli v kilometrové hloubce, navázat spojení. Z 261 horníků, kteří byli v tu chvíli v dole, se podařilo uniknout 108. Do dolu proniklo 140 000 kubíků vody.

Horníci navíc v úterý obvinili vedení společnosti, že hazardovalo s jejich životy, protože už ve čtvrtek firmu informovali, že do dolu prosakuje voda. "Řekli to vedení, ale nic se nedělo," sdělil 48letý Jang Šeng-chcaj. „Nic neudělali. Nevím proč.“

Foto: Reuters

Policisté odtahují jednoho z příbuzných

Průsak vody byl přitom tak silný, že horníci žádali o pumpy, aby se voda odčerpala, píše AP.

Příbuzní si navíc stěžují, že záchranné práce postupují extrémně pomalu. Ze 120 metrů dlouhého kanálu, jímž by se měla odvést voda, bylo vykopáno jen dvacet metrů. Vázne i kopání 300 metrů dlouhé šachty, která by vedla přímo k uvězněným horníků. Neví se, kde s ní začít.

Foto: Reuters

Zoufalí příbuzní uvězněných horníků

Podle expertů se zřejmě při těžbě dostali k nějaké staré zaplavené šachtě. Z té se voda dostala do dolu. V oblasti se uhlí těží velmi dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám