Hlavní obsah

U potopené korvety zemřel záchranář, loď zřejmě najela na minu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Ve Žlutém moři v úterý zemřel potápěč jihokorejské armády pátrající pod hladinou po případných přeživších z potopené válečné lodi. U vraku korvety, která se potopila v pátek po výbuchu, ztratil vědomí. Námořnictvo se domnívá, že loď najela na starou minu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejci pátrají po 46 námořnících z potopené lodiVideo: Reuters

 
Článek

Záchranáři se snaží dostat do lodi, kterou exploze rozdělila vedví. Pomáhá jim i jedna americká loď. Práci stěžují silné proudy a špatná viditelnost. Šestačtyřicet námořníků je pohřešováno, padesát osm se jich podařilo zachránit.

Příčina výbuchu stále není jasná, námořnictvo se však přiklání k názoru, že loď najela na starou minu, kterou v oblasti sporné námořní hranice položili Severokorejci.

Na místo potopení se letěl podívat jihokorejský prezident Li Mjung-bak a armádě posléze nařídil ostražitost. „Jelikož se potopení událo v přední linii, armáda by měla být připravena na jakýkoliv krok Severní Koreje,“ řekl.

Korveta Čchonan dlouhá 88 metrů, s výtlakem 1200 tun a se 104 muži posádky, se potopila po výbuchu u zádi lodi. Exploze vyrvala otvor v trupu poblíž lodních šroubů, zastavila motory a přerušila dodávku elektřiny, takže se bezmocné plavidlo začalo naklánět.

Loď se potopila poblíž sporných námořních hranic ve Žlutém moři, kde jihokorejské a severokorejské síly svedly za posledních deset let několik námořních soubojů, které si vyžádaly desítky obětí na životech. Naposledy proti sobě plavidla obou zemí střílela loni v listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám