Hlavní obsah

Pelhřimov zavede návštěvníka do světa siláků, hlavolamů a kuriozit

Právo, Jaroslav Šnajdr
Pelhřimov

Největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší, nejvytrvalejší… To jsou přívlastky, s nimiž se v expozici Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově setkáte všude. Rozhodnete-li se navštívit jednu z mála institucí tohoto druhu na starém kontinentě a jedinou ve střední Evropě, máte se na co těšit.

Článek

V pěti patrech expozice sídlící v historické věži u Masarykova náměstí se díky sběratelům a výrobcům všeho možného i nemožného podařilo nashromáždit unikátní exponáty jinde na světě se nevyskytující. Návštěvníka čeká exkurze do světa miniatur i obřích věcí, siláků i akrobatů, výrobců nekonečných hlavolamů i mistrů bojových umění.

„Přehlédnout rozhodně nelze třímetrový zubní kartáček, pro fintily a fintilky jsou tu k vidění košile a kalhoty zhotovené z knoflíků, komfortní obleček vyrobený ze spínacích špendlíků nebo největší pyžamo na světě dlouhé devět metrů, do kterého se najednou může obléci až devadesát osm lidí,“ prozrazuje Miroslav Marek, prezident Agentury Dobrý den, která muzeum rekordů zřizuje.

Nejen mlsalové mohou obdivovat třeba největší české lízátko s půlmetrovým průměrem, obraz pelhřimovského Masarykova náměstí o rozměrech 120 x 200 cm vyrobený kompletně z celkem osmi druhů těstovin či největší lžíci z jednoho kusu dřeva dlouhou přes dva a půl metru.

Foto: ČTK

Betlém vyřezaný z lipového dřeva a uschovaný ve skořápce lískového oříšku je novým exponátem Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Nechybějí ani fotografie dokumentující průběh tradičního mezinárodního festivalu rekordů a kuriozit, který je největší akcí svého druhu v Evropě a jehož jubilejní 20. ročník proběhne letos 11. a 12. června o druhém červnovém víkendu v Pelhřimově.

Světové unikáty

Součástí Muzea rekordů a kuriozit je několik světových unikátů. K těm patří od 21. března 2008 nejmenší galerie na světě o rozměrech 117 cm x 82 cm x 62 cm. Galerie obsahuje celkem 54 karikatur známých osobností, jako jsou herci, zpěváci nebo vědci, jejichž autorem je Lubomír Vaněk z Brna.

„Vaňkova nejmenší galerie na světě LEHNI je ojedinělá tím, že pokud si chce návštěvník vystavená díla prohlédnout, musí k nim ulehnout, což návštěvníci muzea rekordů a kuriozit opravdu činí,“ podotýká Marek.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum kuriozit v Pelhřimově

Procházku rekordy rámuje expozice Zlaté české ručičky, kterou s muzeem spojuje stezka s názvem Procházka Českou knihou rekordů, přibližně 1,5 km dlouhý okruh centrem Pelhřimova z Muzea rekordů a kuriozit končící v Domě dobrých dnů na Nábřeží rekordů a kuriozit, na jehož zahradě je mimo jiné největší hrnec a trychtýř na světě.

Cestou si můžete prohlédnout obří exponáty, seznámit se s řadou rekordmanů a na třech zvukových tabulích si dle vlastního výběru zadat a vyposlechnout přes 300 rekordních údajů z České knihy rekordů, a to i v angličtině a němčině.

Kuriózní je i vstupné do muzea

„Obři nad 205 cm výšky, dospělí trpaslíci pod 135 cm a tlouštíci s obvodem pasu nad 145 cm mají do Muzea rekordů a kuriozit vstup zdarma, stejně jako v prvém prázdninovém týdnu děti, které přinesou ukázat své vysvědčení se samými jedničkami,“ dodává Miroslav Marek.

Ten podotýká, že v Pelhřimově ročně zaregistrují až čtyři stovky nových rekordů. Těch je celkově v databance několik tisíc, v posledním vydání České knihy rekordů jich je přes tisíc pět set. V muzeu rekordů je pak k vidění kolem pěti set exponátů.

Světu rekordů a rekordmanů se věnuje dokonce celovečerní snímek s názvem Největší z Čechů režiséra Roberta Sedláčka. Ten vznikal loni také v Pelhřimově a jeho premiéra se chystá na podzim.

Těšit se můžete na

  • celodřevěné kolo s řetězem ze dřeva, které jezdí
  • největší vejce na světě, které vážilo 2,455 kg
  • světový unikát – funkční parní stroj ze skla
  • nejvyšší pivní láhev o výšce 208 cm
  • největší pyžamo, do kterého se vejde 98 lidí
  • největší porcelánový šálek na kávu pro 36 lidí
  • nejmenší džbánek vytočený na kruhu o výšce 2,5 mm a objemu 1/3 kapky
  • kytaru zhotovenou ze sirek, která skutečně hraje
  • obří hrnec, do kterého se vejde polévka pro 9200 lidí
  • minimotorku vysokou jako láhev od piva, jezdící 50kilometrovou rychlostí
  • mluvící kámen

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám