Hlavní obsah

Počet obětí po útoku v moskevském metru stoupl

Novinky, rei
Moskva

Počet obětí pondělních atentátů v moskevském metru stoupl na 39. Na jednotkách intenzivní péče je 23 vážně zraněných, pět v kritickém stavu. Ruské noviny zveřejnily jméno prvního podezřelého a objevily se též alternativní teorie o výbuších.

Článek

V pondělí večer bylo zveřejněno, že obě ženy, o nichž vyšetřovatelé předpokládají, že útoky vedly, měly tmavé vlasy a na sobě černý oděv. Atentátnicí ve stanici Park kultury byla žena ve věku 18 až 20 let.

Čečenští povstalci už dříve použili k útokům v Moskvě ženy, v červenci 2003 zabily 14 lidí. Pondělní útok je nejtragičtějším od roku 2004, kdy nálože v metru zabily 41 lidí a zranily 250 dalších.

Policie na základě kamer z metra rovněž pátrá po dvou dalších ženách a muži, kteří měli být komplici atentátnic. Skupina společně nastoupila do metra, zřejmě ve stanici Jihozápadní. Ve zbytcích oděvu jedné z atentátnic vyšetřovatelé nalezli jízdenku do metra označenou při vchodu na jednu stanici, což umožnilo zpětně na záznamech z kamer teroristky a jejich doprovod rozpoznat. V úterních novinách se objevilo i příjmení podezřelého: Matajev.

Nevyjasněné otázky

Zatímco Federální bezpečnostní služba (FSB) hovoří o sebevražedných útočnicích, jiné zdroje před nálepkou varují pro případ, že ženy mohly nést nálože nevědomky a ty byly odpáleny na dálku prostřednictvím mobilního telefonu. Telefonní záznamy vyšetřovatelé vyhodnocují.

Objevily se též názory, že se útočnice chtěly odpálit před sídlem FSB, které se nachází přímo nad stanicí Lubjanka, kde se udála první exploze. Mohly se ztratit, zpozdit, nebo byl plán jinak zhacen. Také není jasné, proč byly nálože odpáleny ve stanicích a ne mezi nimi.

Podle listu Kommersant je otázkou, zda útoky byly jednorázovou akcí, anebo "teprve začátkem". V Ingušsku nedávno zlikvidovaný ideolog islamistů Sajd Burjatskij, působící pod velením vůdce kavkazských povstalců Doku Umarova, podle vyšetřovatelů totiž vycvičil na tři desítky sebevražedných atentátníků, z nichž devět už atentáty spáchalo, uvedla ČTK.

Moskevská policie v pondělí řešila množství hlášení o útocích na ženy čečenského či muslimského vzezření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám