Hlavní obsah

Izrael hrozí, že zopakuje úder proti Gaze

Právo, CNN, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Před další ofenzívou varovala palestinské pásmo Gazy a tamní vládnoucí hnutí Hamás izraelská armáda. Důvodem je napětí na hranicích Gazy poté, co minulý týden izraelskou hraniční hlídku zasáhla exploze protitankové střely odpálená z blízkého města Chán Júnis.

Článek

„Dříve nebo později budeme muset zlikvidovat militaristický proíránský režim Hamásu,“ varoval otevřeně izraelský ministr financí Juval Steinitz. „Nemohu říct přesné datum, ale nemůžeme tolerovat, aby tento režim nadále vojensky sílil a vyzbrojoval se arzenálem střel ohrožujících naše území,“ dodal Steinitz, jeden z nejbližších spojenců premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelská armáda už podle serveru Press.tv kope zákopy, a to k nelibosti Palestinců především v jejich olivových sadech, obepínajících hranice Gazy s Izraelem.

Zastavit dlouhodobé ostřelování jihu Izraele palestinskými radikály z Gazy bylo také deklarovaným cílem izraelské vojenské ofenzívy s krycím názvem Lité olovo. Během útoku bylo za tři týdny zabito přes 1400 Palestinců a 13 Izraelců.

USA váhají s podporou

Svět mezitím překvapila zpráva, že Spojené státy zvažují, že se zdrží hlasování v Radě bezpečnosti OSN, pokud bude rada hlasovat o rezoluci proti izraelské výstavbě ve východním Jeruzalémě. Uvedla to v neděli stanice BBC.

Izrael je přitom po desetiletí závislý právě na právu veta, které USA uplatňují vůči rezolucím cíleným na Izrael. Změna americké politiky by pro Izrael moha být velmi nebezpečná.

Izraelský úder v pásmu Gazy

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala koncem prosince 2008 a skončila v polovině ledna 2009. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy přes 1400 Palestinců, Izrael hlásil 13 obětí.

Hamás vypověděl 19. prosince příměří, na které přistoupil v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl ofenzivou.

Možnost, že se USA zdrží hlasování ohledně východního Jeruzaléma, přišla na přetřes minulý týden v Paříži při jednání mezi vysokým představitelem Spojených států a premiérem a ministrem zahraničí Kataru, šejchem Hamadem Bin Jásimem Al Thanim.

Diplomatický zdroj BBC sdělil, že pokud otázka izraelské výstavby pro Židy bude předmětem hlasování, Washington bude „velmi vážně zvažovat, že se zdrží hlasování“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám