Hlavní obsah

Útoky v moskevském metru spáchaly čečenské teroristky, našly se jejich hlavy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

K pondělním útokům v moskevském metru, které si vyžádaly 38 obětí, se přihlásili čečenští separatisté. Našla se těla dvou útočnic i jejich utržené hlavy. Ze záznamů průmyslových kamer se podařilo zjistit, kde nastoupily do metra a že měly doprovod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Teror v Moskvě: amatérské záběry těsně po výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

Ruská policie už dříve otevřeně spekulovala, že stopy vedou na Kavkaz, protože čečenští separatisté už dříve nasazovali sebevražedné atentátnice.

Prezident Dmitrij Medvěděv v reakci na útoky vyzval k boji proti terorismu "bez váhání až do konce".

Vyšetřovatelé spekulují, že atentáty mohly být vzkazem tajným službám. Na Lubjance sídlí tajná služba FSB. Jeden z vyšetřovatelů uvedl, že terčem druhého atentátu mohla být stanice Oktjabrskaja, kde sídlí ministerstvo vnitra. Tento vyšetřovatel zcela otevřeně řekl, že atentátnice pocházely z Kavkazu.

Atentáty v moskevském metru: první záběry bezprostředně po útocíchVideo: ČTK

„Sebevražedné atentátnice podle všeho dopravili z horního Kavkazu, nikdy nejely metrem, takže se nemusely tak dobře orientovat. Dostaly jen jména stanic, kde měly zaútočit. S tím také může souviset fakt, že výbuchy nenásledovaly hned po sobě,“ uvedl.

Ostatky atentátnic 

Na stanicích Park kultury a Lubjanka byly nalezeny ostatky těl, která se připisují sebevražedným atentátnicím. Na jejich tělech jsou patrná zranění typická právě pro tento způsob atentátu.

„Ve stanici Park Kultury byla objevena hlava oddělená od těla mladé ženy,“ sdělil mluvčí vyšetřovací skupiny z prokuratury Vladimir Markin. Žena měla na těle pás s výbušninou. Právě utržení hlavy od těla je typické pro tento typ útoku, kdy mají útočníci nálož umístěnou na těle.

Žena, která je podezřelá, že útočila na stanice Lubjanka, byla podle vyšetřovatelů starší. Také jí síla exploze utrhla hlavu.

Podle pyrotechniků měla výbušnina použitá při atentátech sílu 1,5 až tří kilogramů trinitrotoluenu.

Podezřelé ženy nastoupily na stanici Jihozápadní. „Po prozkoumání záznamu videokamer se podařilo zjistit podobu dvou žen, které doprovázely atentátnice ke vstupu do metra. Bylo po nich vyhlášeno pátrání," sdělila policie agentuře Interfax.

Sebevražedné atentátnice v Moskvě útočily už dříve

Čečenští teroristé několikrát zaútočili v Moskvě, nejznámější je útok na divadlo Na Dubrovce z října 2002, kde gang zadržoval na tisíc lidí. Při osvobozovací akci speciálních sil zemřelo 129 osob. [celá zpráva]

V následujícím roce nasadili separatisté poprvé sebevražedné atentátnice. V červenci 2003 se jedna odpálila na rockovém koncertu, kde zabila třináct lidí. [celá zpráva]

Další - vdova po jednom čečenském bojovníkovi - zabila v prosinci 2003 šest lidí. Od té doby se těmto útočnicím říká černé vdovy.  [celá zpráva]

V únoru 2004 byl poprvé podniknut útok v metru mezi stanicemi Paveletskaja a Avtozavodskaja, který si vyžádal 41 obětí. [celá zpráva]

V září 2004 zabila další sebevražedná atentátnice u zastávky metra Rižskaja devět lidí.

Černé vdovy

Radikální skupina žen usilující o vytvoření islámského kalifátu na Kavkaze se nazývá černé vdovy, neboť obvykle v jedné z čečenských válek nebo při novějších střetech se silami podporovanými Moskvou přišly o své manžele, bratry či další blízké příbuzné.

V minulosti vyhodily do povětří dvě letadla, dvakrát zaútočily v moskevském metru a účastnily se i přepadení školy v Beslanu, při němž zemřely stovky civilistů včetně dětí. Loni černé vdovy po delší odmlce udeřily opakovaně na severním Kavkaze.

Sebevražedné atentátnice z Čečenska také 25. srpna 2004 zaútočily ve dvou letadlech, jejichž pád si vyžádal devadesát obětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám