Hlavní obsah

Alergickou rýmu podceňuje polovina lidí. Hrozí jim astma

Novinky, Andrea Zunová

S jarem se hlásí o slovo i alergická rýma. Podle odborných odhadů jí trpí minimálně jedna miliarda obyvatel planety. V Česku pak asi 20 % dospělých a 16 % dětí, tj. přibližně 20 – 30 % populace v závislosti na ročním období. Alergická rýma patří mezi nejčastější chronická neinfekční onemocnění dýchacích cest. Bývá součástí alergického komplexu, který většinou postihuje více systémů včetně dolních dýchacích cest.

Článek

O alergickou rýmu se jedná, pokud má člověk alespoň dva z následujících příznaků: svědění nosu, kýchání, vodnatá sekrece a nosní neprůchodnost. Pokud příznaky přetrvávají více než hodinu denně po většinu dní, jedná se o chronickou alergickou rýmu. Pakliže se rýma objevuje např. v „pylovém období“, hovoříme o rýmě sezónní, v případě výskytu i v jiných ročních obdobích pak o rýmě celoroční.

Sezónního alergika více trápí prudké akutní obtíže (svědění, kýchání, sekrece), celoročního alergika více obtěžuje ucpaný nos bez většího efektu při smrkání.  U mnoha případů se navíc kromě nosních příznaků objevují i příznaky oční.

Alergickou rýmu není dobré podceňovat, jelikož může souviset s následným rozvojem astmatu či jiných přidružených onemocnění. Navzdory tomu lékařskou pomoc vyhledá jen necelá polovina lidí, kteří jí trpí.

Alergická rýma by měla být považována za rizikový faktor pro vznik astmatu až ve

30 % případů. Pokud je však dobře léčená, může snižovat riziko astmatických obtíží až o 47 % a potřebu hospitalizace v důsledku astmatu až o 61 %.

Nejčastější spouštěče onemocnění

Mezi spouštěče alergického zánětu sliznic nosu, nosohltanu i vedlejších nosních dutin řadíme na prvním místě pyly, roztoče domácího prachu, plísňové spóry či zvířecí alergeny (jde nejen o reakci na zvířecí chlupy, ale i lupy, pot, sliny, moč)  a vzácně i jiné (např. švábi, latex nebo potravinové alergeny).

Test pomůže zjistit, zda jste alergikem

Od loňského roku si mohou zájemci udělat krátký test a zjistit, zda sami netrpí příznaky, které jsou typické pro alergickou rýmu. Stačí pouze vyplnit dotazník na internetu a donést jej lékaři, který na základě dalších vyšetření posoudí, zda se jedná o alergickou rýmu a zahájí případně vhodnou léčbu. Dotazník je k dispozici na webových stránkách České iniciativy pro astma (ČIPA) na internetové adrese: www.cipa.cz/hodnoceni-alergicke-rymy.

Každý, kdo má obavu, že trpí alergickou rýmou, by měl navštívit alergologa. Lékaři totiž mají k dispozici velice účinné a bezpečné léky, které není možné volně zakoupit v lékárně.

Vyšetření není bolestivé, přítomnost alergií se totiž zjišťuje pomocí jednoduchých kožních testů.  Ve většině případů se jedná o tzv. prick test. Na vnitřní stranu předloktí jsou v pravidelných odstupech v kapičkách naneseny nejčastější alergeny (směsi pylů, roztoči, různé druhy plísní, živočišné alergeny atd.). Kopíčkem lékař pronikne skrz kapku alergenu do pokožky a takto do ní vnese stopové množství alergenu. Kožní reakce je odečítána za 15 minut, rozhodující roli hraje velikost pupenu a zarudnutí.

Výjimečně jsou prováděny testy, kdy je alergen aplikován jehlou do pokožky. Důležité je před kožními testy na 5 – 7 dní vynechat protialergické léky,  u celkových kortikoidů je interval delší podle dávky léku. Pozitivní kožní test však ještě nutně neznamená stanovení diagnózy, důležité je vždy porovnat nález s udávanými obtížemi.

Léčba alergické rýmy

Nikdo by svou alergickou rýmu neměl řešit sám, ale měl by se svěřit do rukou odborníka.

V léčbě se používají celkově a lokálně podávaná antihistaminika. Jedná se o léky, které potlačují účinek prostředníka alergické reakce - histaminu. Antihistaminika jsou doporučována jako lék první volby u všech forem alergické rýmy. Ovlivňují především kýchání, nosní sekreci a svědění, na nosní neprůchodnost mají menší efekt. Jejich výhodou je účinek i na celkové a přidružené příznaky alergie. Antihistaminika se mohou podávat přerušovaně při výskytu obtíží, nebo pacientům dlouhodobě trpícím sezónní i celoroční alergickou rýmou.

U těžších forem je nutné vždy pravidelně aplikovat na nosní sliznici protizánětlivé topické nosní steroidy. Jejich hlavní léčebný efekt spočívá v potlačení zánětu nosní sliznice.

U lehčích forem rýmy, eventuálně v raném dětském věku, je možné do nosu aplikovat další typ protialergických léků, tzv. kromony.

Alergickou rýmu způsobenou pyly lze také léčit tzv. antileukotrieny ve formě tablet. Tuto léčbu však v Česku nehradí zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám