Hlavní obsah

Kocáb oznámil, že podá demisi

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb vyslyší výzvu SZ a v pondělí podá demisi. Fischer ho ujistil, že vláda bude dbát o jeho agendu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

Článek

Kocába vyzvali zelení, aby z kabinetu vystoupil. Ten v tiskovém prohlášení uvedl, že jejich požadavek respektuje, nicméně ohlásil, že s odchodem z ministerstva počká, aby předešel případné politické krizi.

Klíčové pro něj bylo jednání grémia ODS o budoucnosti svého vedení. Předseda strany Mirek Topolánek, jehož výroky pronesené v soukromí na adresu církve či Židů, vyvolaly vlnu nevole, ale odmítl vzdát se funkce. Kocáb v reakci na to požádal o schůzku za účasti premiéra a všech stran, které sestavovaly původní kabinet.

„S ohledem na vývoj uvnitř ODS jsem se ještě jednou pokusil o alespoň elementární domluvu mezi politickými stranami, včetně Strany Zelených o dalším fungování vlády. Z následujících reakcí stran jsem vyrozuměl, že SZ na nabídku jednání nereflektuje, a také že pan premiér nastalou situaci řeší. Proto jsem se rozhodl podat v pondělí po zasedání vlády demisi,“ vysvětluje své postupy Kocáb.

Poděkování ministra Kocába při odchodu z funkce
Chci na rozloučenou poděkovat premiéru Janu Fischerovi a všem kolegům ve vládě za vynikající spolupráci. Zvláštní poděkování pak patří skvělým a pro věc lidských práv zapáleným spolupracovníkům ministerstva, které jsem měl tu čest vést. Děkuji i všem novinářům, kteří se o tuto problematiku začali zajímat a prosazovat ji do vědomí veřejnosti. Vážím si podpory J. Fischera, V. Havla, M. Kalouska, J. Paroubka, P. Uhla, L. Dobrovského, A. Šabatové, I. Gabala, J. Urbana, M. Smolíkové a celé řady dalších politiků a lidskoprávních aktivistů pro mé setrvání v kabinetu. Sdílím jejich názor, že od rozdělané práce se nemá odcházet.

Za důležité považuje Kocáb příslib premiéra, že o agendu ochrany práv a menšin bude vláda až do vypršení mandátu dbát.

Strana zelených, která se téměř před rokem na sestavení úřednické vlády s premiérem Janem Fischerem v čele podílela, se s ministerským předsedou rozhádala kvůli rekonstrukci elektrárny Prunéřov. Exministr životního prostředí Dusík nabyl dojmu, že Fischer jedná ve prospěch lobby energetického gigantu ČEZ, a vzdal se vedení resortu. [celá zpráva]

Vizitka Michaela Kocába

Michael Kocáb je český politik, autor písní, komorních děl i filmové hudby. Narodil se 28. července roku 1954 v Praze. Studoval hru na varhany a skladbu, které roku 1979 úspěšně dokončil.

V 70. letech založil původně jazzovou skupinu Pražský výběr. Debutové rockové album Straka v hrsti natočil Pražský výběr v roce 1982, kvůli nepřízni režimu provázené zákazy vystupování však vyšlo až o šest let později.

Ve stejném roce vyšla další deska Výběr; následující studiové album Běr skupina vydala v roce 1997. Po rozpadu původní skupiny Pražský výběr vytvořil Kocáb roku 2006 projekt Pražský Výběr II. Společně s hudebníkem Martinem Kratochvílem zakládal v roce 1989 společnost Bonton, byl zakladatelem a prezidentem společnosti Art Production K.

Po Sametové revoluci se stal externím konzultantem nového prezidenta Václava Havla. Od prosince 1989 do října 1991 byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění (FS) ČSFR za Občanské fórum a předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk (říjen 1990 až červenec 1991). V září 1991 rezignoval na všechny funkce ve FS ČSFR s odkazem na své rozhodnutí vzdát se mandátu po odsunu sovětských vojsk.

V roce 2008 neúspěšně kandidoval jako nezávislý za zelené do Senátu v Praze 1. Od 23. ledna 2009 je ministrem vlády ČR pro lidská práva, ve funkci zůstal i po pádu vlády Mirka Topolánka a jmenování nové vlády Jana Fischera 8. května 2009.

Kocáb je zřizovatelem a členem správní rady Nadace Michaela Kocába podporující mimo jiné rozvoj a propagaci české kultury a členem představenstva v několika společnostech.

Zelení pak vyzvali také svého druhého ministra Kocába, jehož do úřednického kabinetu nominovali, aby z funkce odstoupil. Dusíkovo ministerstvo přešlo pod správu ministerstva zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám