Hlavní obsah

Slunce vydrží jen do pátku, na víkend se ochladí a začne pršet

Novinky, Jaroslav Soukup

Až do pátku se budou odpolední maxima v České republice pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. Na víkend se však poměrně výrazně ochladí a frontální systém s sebou přinese srážky a zataženou oblohu. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Teplé počasí vydrží pouze do pátku.

Článek

Stávající teploty, které se v denním průměru pohybují kolem deseti stupňů Celsia, odpovídají dle Honsové spíše druhé polovině dubna. V ohrožení by mohly být i dlouhodobé teplotní rekordy. Klementinské maximum pro čtvrtek je od roku 1974 19,8 stupně.

Za nynějším počasím je teplé jižní proudění, které vyvrcholí v pátek. "Mělo by být převážně skoro jasno s občasnými ranními mlhami," uvedla Honsová  s tím, že denní maxima se budou pohybovat mezi 16 a 20 stupni Celsia. "Ve středních Čechách a na jižní Moravě může být i o stupeň více," doplnila meteoroložka.

Pocitovou teplotu může snižovat čerstvý vítr, s nímž se ve čtvrtek i v pátek setkáme zejména na Moravě a ve Slezsku.

Teploty klesnou o deset stupňů

V pátek večer začne naše území od západu ovlivňovat zmiňovaná studená fronta, takže denní maxima se v sobotu i v neděli budou pohybovat pouze mezi osmi a 12 stupni Celsia.

Po oba dva dny se také musíme připravit na oblačno až zataženo s občasným deštěm a ranními teplotami mezi šesti a dvěma stupni.

Situace by se měla začít měnit příští týden ve středu, kdy by se teploty mohly znovu přibližovat 15 stupňům Celsia.

Povodně se opakovat nebudou

V souvislosti s nynějšími teplotami Honsová připomněla, že nadprůměrné teploty posledních dnů zaznamenali meteorologové například i v roce 2006. Tehdy se prudké oteplení koncem března stalo spouštěcím mechanismem tehdejších povodní.

"Nic podobného letos naštěstí nehrozí," konstatovala Honsová s tím, že většina sněhu již odtála a nyní se nachází prakticky pouze na horách.

Reklama

Výběr článků

Načítám