Hlavní obsah

Hlasování o americké zdravotní reformě se bude opakovat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Historické hlasování o americké zdravotní reformě v dolní komoře amerického Kongresu se bude opakovat. Uvedl to ve čtvrtek server BBC. Důvodem jsou dva body v textu schváleného Sněmovnou reprezentantů, které nebyly v senátní verzi. Podle demokratů jde o obstrukci, neboť republikáni zákon za žádnou cenu nechtěli.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Republikáni proto vznesli námitku. Během celonočního jednání byly v textu reformy ponechány dva dodatky o studentských půjčkách. Jejich ponechání ale neumožňuje zvolený způsob schválení zákona. V Senátu byl zákon schvalován ve zvláštním režimu slaďovací procedury, která se též označuje jako rozpočtové usmíření, kdy se zákon už znovu neprojednává. Tento nástroj umožňuje obejít potřebu 60 hlasů v Senátu, které demokraté nemají, a umožňuje schválit zákon prostou většinou 51 hlasů.

V tom případě ale musejí mít dodatky také charakter rozpočtový a ne politický.

Předseda senátu Harry Reid uvedl, že jde jen o další pokus republikánů, jak reformu zablokovat: "Po hodinách, během nichž se to snažili zablokovat (reformu), našli (republikáni) dvě relativně bezvýznamná opatření, které porušují senátní proceduru, a to znamená, že to budeme muset poslat zpátky do Sněmovny.“

Body musejí být z textu vypuštěny. Prezident Barack Obama přitom už zákon podepsal. [celá zpráva]

Opakované hlasování může být napjaté, část demokratů zákon odmítala. Ve Sněmovně reprezentantů nakonec pro reformu hlasovalo 219 demokratů, proti bylo 212 kongresmanů. Nepodpořil ji žádný republikán, proti byla i část demokratů, kteří mají v dolní komoře Kongresu 235 členů. Obama musel své demokraty tvrdě přesvědčovat. [celá zpráva] Do Senátu se návrh dostal s dodatkem, který u něj původně nebyl. Republikáni se k textu pokoušeli přilepit několik dodatků, které demokraté odmítli.

Reid je však přesvědčen, že opakované hlasování proběhne bez problémů.

Reforma mění pojištění

Největší změna amerického zdravotnictví za několik desítek let by kromě jiného měla zpřístupnit zdravotní péči 31 miliónům nepojištěných Američanů. Pojištěno by mělo být 95 procent Američanů.

Reforma bude americké zdravotnictví měnit postupně. Většina Američanů se tak za několik let bude muset pojistit povinně, jinak budou platit pokuty. Poslední ustanovení, spotřební daň z nejdražších pojistek, pak vejde v platnost v roce 2018.

Náklady na reformu činí 940 miliard dolarů během následujících deseti let. Neměly by ale zvýšit zadlužení Spojených států. Podle rozpočtového úřadu Kongresu reforma do dvaceti let srazí federální deficit o 1,3 biliónu dolarů (23,3 bilónu Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám