Hlavní obsah

Obama podepsal přelomový zákon o reformě zdravotnictví

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý podepsal přelomový zákon o reformě zdravotnictví. Reforma byla jedna z priorit Obamovy agendy při nástupu do Bílého domu.

Článek

Obama zákon podepisoval před rozradostněnými demokratickými zákonodárci. Předtím ho za úspěch pochválil viceprezident Joe Biden. Několikrát zopakoval, že Obamův podpis vstupuje do dějin. „My politici tuto frázi hodně opakujeme, ale já za svých 37 let v Senátu a tu chvíli v Bílém domě nenacházím příhodnější příležitost,“ uvedl. Obamovi řekl, že se zasloužil, o co se snažily generace republikánů a demokratů, ale bez úspěchu. „Dostál jste svému slibu,“ poznamenal.

Obama poděkoval všem kongresmanům, kteří nesledovali krátkodobé cíle. Zákon mimo jiné věnoval své zesnulé matce. Podepsal ho asi dvěma desítkami per, které věnuje lidem, jež se výrazně zasadili o jeho prosazení.

Prosazování trvalo déle, než plánoval

Senát svou verzi zákona schválil v prosinci, Sněmovna reprezentantů tu vlastní v neděli. Její předsedkyně zvolila ojedinělý způsob projednávání a poslanci hlasovali jen o změnách a dodatcích k senátní verzi zákona, což bylo pokládáno za nepřímý souhlas.

Senát by měl doplněný text přijmout ve smírčím řízení, pro které stačí prostá většina a zakazuje obstrukci.

Pro zákon ve Sněmovně hlasovali pouze prezidentovi demokraté, podle republikánů je v rozporu s ústavou. Stanice CNN v úterý uvedla, že ho u Ústavního soudu napadlo 14 federálních států. [celá zpráva]

Reforma byla prioritou Obamovy agendy. Původně chtěl mít zákon schválený do konce prvního kalendářního roku v úřadu, ale po smrti senátora Edwarda Kennedyho, který byl léta hnacím motorem úsilí o její prosazení, nabrala tvrdá vyjednávání zpoždění.

Reforma představuje největší změnu v americkém zdravotnictví od roku 1965, kdy byly za prezidenta Lyndona Johnsona přijaty zdravotní programy pro chudé a seniory.

Náklady a burza s pojištěním
Reforma bude americké zdravotnictví měnit postupně během několika příštích let. Jejím cílem je zajistit pojištění pro milióny lidí, které ho nemají. Většina Američanů se tak za několik let bude muset pojistit povinně, jinak budou platit pokuty. Poslední ustanovení, spotřební daň z nejdražších pojistek, pak vejde v platnost v roce 2018.
Náklady na reformu činí 940 miliard dolarů během následujících deseti let. Neměly by ale zvýšit zadlužení Spojených států. Podle rozpočtového úřadu Kongresu reforma do dvaceti let srazí federální deficit o 1,3 biliónu dolarů (23,3 bil. Kč). Přesto je většina zajištěných Američanů stále naladěna proti a dopřává sluchu republikánům, kteří naopak tvrdí, že deficit zvýší. Nepomohlo ani vyškrtnutí veřejného pojištění.
Obama v reformě sleduje tři hlavní cíle. Zakazuje pojišťovnám odepírat lidem pojištění, odmítat proplácet péči a účtovat si za ni neodůvodněně vysoké částky. Vytvoří se i zvláštní burza, na níž by pojišťovny zveřejňovaly své nabídky, a Američané by si tak na ní mohli koupit pojištění levněji než nyní. Pokud by ani v takovém případě na pojištění nedosáhli, získali by na jeho pořízení daňovou úlevu. Posledním cílem je snížení celkových nákladů na zdravotnictví.

Zdravotnictví v USA

  • 46 miliónů lidí nemá pojištění
  • pojištění 25 miliónů obyvatel není dostatečné
  • výdaje na zdravotnictví představují 16 % HDP (dvojnásobek průměru v zemích OECD)

                          Zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám