Hlavní obsah

Sarkozy podle odhadů prohrál i v druhém kole krajských voleb

– Paříž • Aktualizováno

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) utrpěli porážku i v nedělním rozhodujícím druhém kole krajských voleb ve Francii. Vítězí opoziční socialisté. Volební účast byla výrazně menší než v minulých volbách před šesti lety. Vyplývá to z odhadů výsledků zveřejněných po uzavření volebních místností. Oficiální výsledky se očekávají ještě tuto noc.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Podle odhadů ústavu OpinionWay Socialistická strana a její političtí spojenci získali celostátně 54 procent hlasů, čímž by levice měla kontrolovat nejméně 20 z 22 krajů metropolitní Francie. UMP se spojenci získala jen 36 procent a za její jediný úspěch označují komentáře to, že si dokázala udržet svou klasickou baštu Alsasko, které také mohlo nyní podle průzkumů padnout do rukou levice.

Krajně pravicová Národní Fronta obdržela celostátně 8,7 procenta hlasů, což je výrazně méně než v prvním kole. Její vůdce Jean-Marie Le Pen však ve svém volebním okrsku na jihu Francie získal podle odhadů zhruba 25 procent. To se ale očekávalo a naznačovaný průlom krajní pravice z prvního kola se podle komentářů nakonec nekonal.

Neúspěch může ohrozit i další Sarkozyho mandát

Účast v nedělním hlasování, které rozhodovalo o obsazení 1880 křesel v regionálních správách, byla 49 procent ze 45 milionů registrovaných voličů. To je o 11 procentních bodů méně než v předchozích krajských volbách v roce 2004.

Komentáře označily výsledky a nižší volební účast za vyjádření nespokojenosti občanů s politikou Sarkozyho, kterého poškodilo kromě jiného prosazování některých reforem i řada skandálů.

Výrazná porážka Sarkozyho strany povede podle místních médií k určitým změnám ve vládě a může i ohrozit prezidentovu snahu získat druhý mandát v prezidentských volbách v roce 2012. Podle průzkumu ústavu BVA považuje nyní většina Francouzů za nejlepšího kandidáta pravice na prezidenta premiéra Françoise Fillona.

Sarkozyho porážka se podle analytiků dala čekat nejen na základě předvolebních průzkumů mezi voliči. Lidé současnou vládu, která je u moci od roku 2007, kritizují za neschopnost ochránit v době hospodářské krize pracovní místa. Předvolební kampaň také ovlivnily nesnáze s integrací milionů muslimů do francouzské společnosti a otázky zámořských regionů v karibské oblasti a Indickém oceánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám