Hlavní obsah

Fischera Topolánkovy výroky urážejí, Slamečkovi nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek se v neděli omluvil za své výroky o křesťanství a homosexuálech. Nejprve zveřejnil text omluvné textové zprávy premiérovi Janu Fischerovi a ministrovi dopravy Gustavu Slamečkovi. Slamečka se v neděli Topolánka zastal, zatímco předseda vlády výroky považuje za urážlivé a hloupé.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr dopravy Gustav Slamečka s předsedou vlády Janem Fischerem

Článek

"Moji milí Honzo, myšleno Fischere, a Gusto, myšleno Slamečko. Ubezpečuji Vás oba, že jsem v neformálním rozhovoru neútočil ani na Židy, ani na církve, ani na homosexuály. Nechal jsem se vtáhnout do nahrávané provokace, kde jsem naopak bránil právo na individuální svobody a práva a hájil jsem svůj laický křesťanský názor na rodinu. Výroky o vás dvou jsou hrubě vytržené z kontextu a nebyly tak myšleny. Omlouvám se Vám, že jsem je použil spíše jako demonstraci mého přesvědčení, že neexistují typické gayské, nebo židovské charakteristiky, že jsou lidé slušní a neslušní," napsal Topolánek v SMS.

Premiér Fischer v neděli uvedl, že výroky považuje za "urážlivé, hloupé a zcestné".

"S jeho omluvou jsem obeznámen. Moji úlohou však není Mirka Topolánka soudit, ani mu dávat rozhřešení. Naší další komunikaci omezím na nezbytné pracovní minimum," uvedl Fischer v tiskovém prohlášení.

Naopak ministr dopravy Gustav Slamečka uvedl, že zná názory a postoje Mirka Topolánka a ví, že nejsou antisemitské ani homofobní. Jeho rozhovor pro časopis je podle Slamečky útržkovitě a nepřesně citován.

"Seznámil jsem se s celým obsahem rozhovoru a nenašel jsem v něm nic, za co by mi Mirek Topolánek dlužil omluvu," uvedl.

Paroubek s Filipem: Topolánek by měl odejít

ČSSD, KSČM i Suverenita Jany Bobošíkové Topolánkovy výroky ostře kritizovaly. Podle Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa by měl šéf ODS odstoupit z politiky

Proti Topolánkovým názorům se ohradila také Židovská liberální unie v ČR. Jeho vyjádření by mohla podpořit jednání krajní pravice.

Topolánek se omluvil všem

V neděli po poledni se Topolánek omluvil všem občanům: Gayům, křesťanům, Židům, občanům - Omlouvám se. Omlouvám se gayům - svým přátelům i všem ostatním. Omlouvám se členům církví - těm, které znám i těm, které neznám. Omlouvám se Židům - těm v politice i mimo ni. Omlouvám se občanům.

Omlouvám se za důsledky svých slov. Za důsledky, které jsem nezavinil a které jsem nemohl předvídat, protože má slova byla neuvěřitelně vytržena z kontextu a překroucena zcela proti smyslu, v němž byla vyslovena. Ale je mi jasné, že ti, kteří to provedli, se nikdy neomluví. Přitom všichni, kteří byli jejich zlovolným jednáním poškozeni, si omluvu nepochybně zaslouží. A protože ti, kteří všem uvedeným ublížili, k tomu zneužili můj soukromý rozhovor, pokládám za svou povinnost, abych se jako chlap omluvil já.

Rozhovor s redaktory byl neformální

Topolánek se fotografoval pro časopis LUI, když mu poskytoval rozhovor. O interview podle Martina Kupky z mediální sekce ODS požádal časopis a Topolánek prý vyhověl proto, že v otázce postavení homosexuálů vždy zastával liberální postoje.

Sporné výroky o homosexuálech a křesťanství pronesl během neformální rozpravy. Proti jejímu zveřejnění a vytržení výroků z kontextu se důrazně ohradil.

Rozhovor Mirka Topolánka s redaktory:
LUI: Pane předsedo, zkuste pěti slovy popsat klasického homosexuála, jak ho vidíte vy?
Normální člověk, který bojuje za svá práva.
(...)
LUI: Zkusme přídavná jména.
Přídavná jména? Tak já to neřeším, když ten problém mám vyřešený, tak nemám potřebu vymýšlet nějaká přídavná jména.
LUI: Tak něčím jsme specifičtí a dají se najít nějaké vlastnosti, dá se najít něco, co je společný.
Po mě chceš něco, co já neřeším.
(...)
Ty po mě chceš to klišé a jestli nechci něco přehrávat a kdybys mě neřekl, tak já bych to neřešil sám od sebe. Takže já neumim dát dohromady specifická adjektiva pro ty negaye.
LUI: Mě zajímá vaše představa...
To neumim říct, sice mám představu, že Češi jsou nějací... více rovnostářští, více závistiví, malost, připo…, ale tohle neumím...
LUI: OK, tak jo, děkuji za odpovědi. (...) Ale já bych chtěl nějakou tu jinakost, vymezit jinakost ženský nebo chlapa...
(...)
To ale o tom člověku nevypovídá vůbec nic. (...) Já to nehledám, já to necítím jako problém. Já vím, co chceš slyšet.
LUI: Já jsem chtěl slyšel pět adjektiv?
Co ti mám říct? Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí, s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay.

Anketa

Zdají se vám výroky Mirka Topolánka přehnané?
Ano, a omluva mu nepomůže
70,3 %
Ano, je dobře, že se alespoň omluvil
3,9 %
Ne, byly vytržené z kontextu
9 %
Ne, má právo na svůj názor
16,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14522 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám