Hlavní obsah

Topolánek se omluvil i za urážlivý výrok Fischerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek se v sobotu omluvil za svá urážlivá slova o premiérovi Janu Fischerovi a ministrovi dopravy Gustavu Slamečkovi. Zároveň se ostře ohradil proti zveřejněným výrokům, které pronesl o církvi při fotografování pro magazín pro homosexuály.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek během neformálního rozhovoru s redaktorem časopisu LUI na dotaz, jak by popsal gaye řekl, že „Slamečka, když jde do tuhého, uhne“ a „Fischer, protože je Žid, uhne ještě dříve - to souvisí s jeho charakterem“. Navíc prohlásil, že "prvotní křesťanství bylo bez církve, církev se chopila díky různým liturgickým..., díky oblbování mas, díky brainwashingu (vymývání mozků) totálnímu se zmocnili těch lidí a jejich mozků".

Mrzí mě, že se špatná interpretace mých výroků v médiích mohla dotknout mnoha lidí. Přeji si, aby média v tomto případě uvedla výroky na pravou míru a zasadila je do kontextu.
Mirek Topolánek

Informace a video zveřejnil server Blesk. Topolánek se nejprve ostře ohradil proti zveřejnění výroků o církvi. Rozhovor byl podle něj neformální a on se nechtěl dotknout a ani nedotkl současných českých církví a už vůbec ne věřících.

"Bylo to dokonce naopak, hovořil jsem o své pevné vazbě ke křesťanství jako životnímu názoru i kulturní tradici," uvedl pro ČTK.

Fischerovi se Slamečkou výroky vysvětlil

Později Topolánek vydal druhé prohlášení, v němž si sypal popel na hlavu za výroky o Fischerovi a Slamečkovi: „Premiérovi Janu Fischerovi i ministrovi Gustavu Slamečkovi jsem vše osobně vysvětlil. Svými výroky jsem je rozhodně nechtěl urazit“.

Doplnil, že na opakovanou otázku redaktora časopisu LUI odmítl zjednodušeně charakterizovat homosexuály plochými přívlastky. „Opakovaně jsem vyjádřil, že charakter člověka neurčuje to, zda je homosexuál. Totéž platí samozřejmě i pro lidi různé národnosti, vyznání  či etnického původu.“

Topolánek se fotografoval pro časopis LUI, když mu poskytoval rozhovor. O interview podle Martina Kupky z mediální sekce ODS požádal časopis a Topolánek prý vyhověl proto, že v otázce postavení homosexuálů vždy zastával liberální postoje.

ČSSD: urazil všechny věřící

Česká biskupská konference se nechtěla k uvedeným výrokům vyjadřovat. ČSSD v reakci ústy svého místopředsedy Bohuslava Sobotky výroky odsoudila. Topolánek prý urazil všechny věřící a měl by se omluvit.

Sociální demokracie kvůli Topolánkovým slovům ohlásila na pondělí mimořádnou tiskovou konferenci.

Anketa

Měl by se předseda Topolánek za své výroky o církvi omluvit?
Ano
33,4 %
Ne
64,3 %
Nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22331 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám