Hlavní obsah

Jak se zbavit nadměrného pocení

Novinky, Andrea Zunová

Konečně tu máme teplé dny. S nimi ale také přichází na řadu problém zvaný pocení. To je sice přirozené a pro organismus životně důležité, když je ho však nadbytek, či má silnější odér, stává se přítěží. Jak si tedy teplé počasí užít co nejlépe a nepříjemnému pocení se vyhnout?

Článek

"Pocení slouží k udržení stabilní tělesné teploty, ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování pružné a zdravé kůže," říká dermatoložka  Kateřina Klauzová z Kliniky estetické medicíny Asklepion. Aniž bychom si toho všimli, denně se nám z povrchu těla odpaří zhruba půl litru potu.

Větší množství vylučovaného potu ale již vnímáme. Zejména za vlhkého a teplého počasí může tělo vyprodukovat až dva litry potu a při fyzické námaze pak až deset litrů. Aktivita potních žláz je řízena nervovým a hormonálním systémem, proto žlázy reagují i na změny psychické, například při strachu, stresu, když spěcháme nebo když vypijeme větší množství alkoholu.

Ačkoli se říká, že pot zapáchá, není tomu tak. Pot je čirá tekutina bez zápachu. Ke vzniku nepříjemného pachu a rozkladu potu dochází až vlivem bakterií.

Roli hraje hygiena, oblečení i strava

Prvními pomocníky v boji proti potu jsou antiperspiranty a deodoranty. Antiperspiranty omezují tvorbu potu, zatímco deodoranty pach potu pouze překrývají. Preventivním opatřením proti vzniku nepříjemného pachu je samozřejmě pravidelná hygiena. Je dobré nosit vzdušné oblečení z přírodních materiálů. Svou roli hraje i strava. Do kůže totiž snadno přecházejí aromatické silice třeba z česneku či cibule. Pocení dokáže zvýšit také kofein i nikotin.

Pokud však tato opatření nepomáhají, pak se nabízí důraznější řešení a tím je botulotoxin. Lék, který je známý spíše z ošetření mimických vrásek, účinkuje i proti pocení.

Látka se aplikuje velmi tenkou jehličkou do problematické oblasti (podpaží, dlaně, ale i chodidla) ve velmi malých dávkách. Ošetření se provádí ambulantně a je časově i fyzicky nenáročné.

"Botulotoxin po aplikaci zabrání převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázky, které jsou impulzem pro tvorbu potu. Výsledkem je, že žlázky neprodukují pot, protože jim to nikdo „nepřikáže“ – příkaz se k nim nedostane," informuje lékařka Markéta Majerová z Asklepionu.

Účinek botulotoxinu podle ní nastupuje 4 - 6 dní po aplikaci a trvá 6 - 10 měsíců. "Tato léčba je elegantní a velmi účinná. Nejedná se sice o trvalé vyléčení, ale pocení se až na deset měsíců výrazně omezí až zastaví. Po odeznění účinku není problém ošetření zopakovat," říká lékařka.

Jsou ještě jiné možnosti?

Zázračné tablety proti pocení bohužel neexistují. Pokud je však zvýšené pocení způsobeno psychickým stresem, mohou být účinná anxiolytika – léky ovlivňující psychické napětí.

Další možností je chirurgické odstranění potních žláz. Může být prováděno v celkovém nebo lokálním umrtvení. Jedná se o přímé vyříznutí kůže spolu s potními žlázami. Hojení je zdlouhavé a jako každý operační zákrok má svá rizika.

Trochu šetrnější je technika subkutánní kyretáže nebo technika liposukční. Omezení pocení je výrazné a trvalé.

Další radikální chirurgickou metodou je sympatektomie. "Provádí se vždy v celkové anestézii a pouze tehdy, pokud všechna ostatní léčba selže. Jde o odstranění nervových ganglií (uzlíčků) u páteře, které ovlivňují potní žlázy na pažích. Operační řešení je účinné, ale nese s sebou možnost řady komplikací," říká dermatoložka Klauzová.

Zvýšené pocení nebo hyperhidróza

Trvale zvýšenou činnost potních žláz nazýváme hyperhidróza. Často postihuje jen určitou část těla, nejčastěji podpaží. Pokud nepomáhají žádná preventivní opatření a nadměrné pocení celého těla komplikuje každodenní život, je načase vyhledat odborníka – dermatologa.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůně potu prozradí, zda žena muže přitahuje

Jak žena pozná, že svého vyvoleného přitahuje? Stačí jen nastražit čichové buňky. Zájem muže o protějšek prý prozradí jedinečná vůně potu, kterou ženy dokáží...

Výběr článků

Načítám