Hlavní obsah

Českému seniorovi v Malajsii hrozí bičování a vězení za podvod

– Klang
Právo, Michael Švec

Až deset let vězení a zbičování hrozí českému podnikateli, kterému ve čtvrtek soud v západomalajsijském městě Klang sdělil obvinění z pokusu o podvod. Právu to potvrdil náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček. Muž vinu popírá.

Foto: Zainal Abd Halim , Reuters

Hlavní město Malajsie Kuala Lumpur. Ilustrační foto

Článek

Osmasedmdesátiletý muž se podle obžaloby pokusil minulý týden podvést místního 31letého obchodníka s ropou, kterému nabídl ke koupi nekrytý šek vypsaný na 480 miliónů malajsijských ringgitů (asi 2,6 miliardy korun) za 336 miliónů ringgitů (přibližně 1,9 miliardy korun). Čecha policie vzápětí zatkla a skončil za mřížemi.

„Český občan žijící mezi ČR a SRN měl obchodní kontakty s Malajsií, v rámci nichž mu bylo cosi uhrazeno nekrytým šekem, a on si podle našich informací jel ověřit, zda je krytý či nekrytý, přímo do Malajsie,“ popsal Právu Kmoníček. Dodal, že podnikatele doprovázel ještě jeden starší muž z ČR, ten byl však posléze propuštěn.

„Obžaloba tvrdí, že se na nějaké podivné lokalitě měli pokusit nekrytý šek prodat malajsijskému občanovi za nižší částku,“ potvrdil náměstek. „Celé je to podivná historie,“ doplnil.

Malajsijský velvyslanec bude jednat na MZV

Včera se odehrálo první soudní stání, kde bylo zadrženému sděleno obvinění. Soudce už stanovil výši kauce na 50 tisíc ringgitů (asi 280 tisíc Kč), tu by však musel složit malajsijský občan. I kdyby ho justice propustila, soud zadržel jeho doklady, musel by tak v zemi zůstat až do vyřešení případu, což může trvat přinejmenším několik měsíců.

„Naše ambasáda pomáhá obviněnému a rodině zajistit propuštění z vazby a pokračování vyšetřování na svobodě,“ řekl Právu ředitel tiskového odboru MZV Jiří Beneš s tím, že v soudní síni byl přítomen český konzul a diplomaté obviněnému zajistili tlumočníka.

Soud bude pokračovat čtvrtého května.

Kvůli případu se dnes Kmoníček v Černínském paláci setká s malajsijským velvyslancem, česká diplomacie se pokusí vyjednat propuštění obviněného z humanitárních důvodů. „Je mu 78 let. Vězeňské podmínky při jeho zdravotním stavu jsou dramatické. Budeme se snažit domluvit s malajsijskou stranou, zda by nemohla učinit humanitární gesto,“ uzavřel diplomat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám