Hlavní obsah

Karzáího zatčení dvojky Tálibánu naštvalo

Novinky, rei
Kábul

Afghánská vláda vedla tajné rozhovory s mužem číslo dvě povstaleckého hnutí Tálibán, když došlo k jeho zadržení v Pákistánu. Zatčení mully Abdul Ghaního Baradara proto afghánského prezidenta Hámida Karzáího velmi rozčílilo. Podle agentury AP to uvedl jeden z jeho poradců.

Foto: Dusan Vranic/Pool , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Pákistánské a americké úřady o Baradarově zatčení v Karáčí informovaly minulý měsíc. Karzáího to velmi rozladilo. Podle nejmenovaného poradce totiž Baradar mimo jiné souhlasil s účastí na třídenních rozhovorech o míru, které prezident pořádá příští měsíc. Informace potvrdili i další afghánští činitelé včetně bezpečnostního poradce guvernéra provincie Hílmand.

Karzáí usiluje o usmíření se zástupci Tálibánu. Nabízí jim podíl na vládě, složí-li zbraně. Západ ho v tom neurčitě podporuje, přičemž zejména na jihu země zároveň vede proti aktivním bojovníkům mohutnou ofenzivu.

V únoru informoval britský list The Guardian, že v Afghánistánu vstoupil v tichosti zákon o amnestii pro táliby, kteří složí zbraně. [celá zpráva]

Podrobnosti o zatčení a zadržování Baradara i dalších představitelů Tálibánu v Pákistánu minulý měsíc nejsou k dispozici. Podle AP Pákistánce rozladilo, že o zatčení jako první informovali Američané, kteří pákistánským agentům při akci sekundovali. Washington dlouhodobě kritizoval Islámábád, že proti islamistům na svém území není schopen zakročit.

Někteří analytici se domnívají, že Pákistán si prostřednictvím Baradarova zatčení chtěl na Karzáím vynutit křeslo u jednacího stolu. Americký vyjednavač v Pákistánu a Afghánistánu Richard Holbrooke o tom ale pochybuje. Další verzí je, že Baradar, který je pragmatičtější než ostatní povstalci, byl zadržen, aby byl od vedení hnutí odříznut, anebo měl prostě smůlu a jeho zadržení bylo náhodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám