Hlavní obsah

Demonstranti v Thajsku rituálně prolili svou krev, aby padla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Demonstrace v Thajsku proti vládě Apchista Vedžadžíva pokračují čtvrtým dnem. V červeném odění příznivci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry prolili v úterý v rituálu vlastní krev. Litr krve, kterou sami odevzdali, vylili k branám sídla vlády, protože nechce vypsat nové volby.

Článek

Odebranou krev demonstranti vilili před vchod sídla vlády v 18 hodin místního času (12:00 SELČ), protože premiér odmítá jejich požadavek na rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Demonstrující Thajci

„Tato krev je svatá oběť, ukazuje naši lásku k zemi, naši ryzost,“ řekl Nattavut Sajkur, který vede protesty Šinavatrových příznivců a dodal: „Jestliže bude Apchist stále neúprosný, i když nemá krev na rukou, jeho nohy budou zakrvácené."

Když premiér v pondělí odmítl požadavek opozice na vypsání předčasných voleb, skupina lidí, která vede demonstrace, oznámila, že shromáždí "milión kubických centimetrů" krve. Stovky demonstrantů následovaly příklad vůdců protestu a daly svou krev.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Nádoba s nashromážděnou krví

Obavy o hygienu

Před místy odběru se tvořily fronty. Představitelé červeného kříže i ministerstva zdravotnictví však mají strach, zda je při odběrech dodržována hygiena. I Šinavatra má kvůli tomu obavy. Vůdce protestů to však odmítá: „Máme tři stany na odběr. Krev odebírají lékaři, sestry nebo další kvalifikovaný personál, který dobrovolně přišel.“

Pokud vláda nevypíše nové volby, chtějí demonstranti v protestech pokračovat celý týden. Jen v neděli se protestů v historickém centru Bangkoku zúčastnilo na 150 000 lidí.

Červení se rozhodli demonstrovat dva týdny po verdiktu nejvyššího soudu, podle něhož byl Tchaksin uznán vinným ze zneužití pravomoci a konfliktu zájmů v době, kdy byl premiérem (2001-2006).

Byla mu zabavena více než polovina jeho jmění, tedy 1,4 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun). Šinavatra byl v roce 2006 svržen při puči. [celá zpráva]

Někteří z protestujících však prý již začínají být roztrpčeni mizivými účinky protestů a chtějí se vrátit zpět ke svým rodinám. Premiér je už tři dny na vojenské základně a úterní zasedání vlády bylo zrušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám