Hlavní obsah

Nejrozšířenějším počítačovým virem v Česku je zákeřný červ Conficker

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od konce roku 2008 napadá zákeřný červ Conficker počítače s operačním systémem Windows. Přestože Microsoft již více než rok nabízí proti tomuto škodlivému kódu bezpečnostní aktualizaci, Confickeru se stále daří napadat nové a nové počítače. V únoru byl Conficker v Česku stejně jako měsíc předtím dokonce nejrozšířenější počítačovou hrozbou vůbec.

Foto: Novinky

Článek

V únorových statistikách antivirové společnosti Eset dosahoval Conficker téměř desetiprocentního podílu mezi všemi detekovanými hrozbami. Zatímco jeho prví verze odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze Confickera instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Na české uživatele číhají trojské koně  

Na druhém místě se sedmi procenty umístil INF/Autorun. Tak je označována směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média. Třetí příčku obsadil Win32/PSW.OnLineGames (6 %).

Mezi deset nejrozšířenějších hrozeb se dostal také trojský kůň Bredolab, který se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Je schopný se sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám