Hlavní obsah

Gruzínská televize zahájila válku s Ruskem, pohřbila prezidenta

Několik ruských médií v sobotu překvapilo veřejnost zprávou o zahájení nové války s Gruzií. S odvoláním na gruzínskou televizní stanici Imedi tisk napsal, že ruská vojska vpadla do Gruzie a zabila prezidenta země Michaila Saakašviliho. Informaci převzal i moskevský rozhlas. Až po půl hodině vyšlo najevo, že zpráva gruzínské televize byla ve skutečnosti fiktivní reportáží o "možném vývoji událostí".

Článek

"Dnes ráno byl v Cchinvali (hlavním městě odštěpenecké Jižní Osetie) spáchán atentát na hlavu Jižní Osetie Eduarda Kokojtyho, po kterém ruská vojska vtrhla do Gruzie," uvedla bez varování televize Imedi. Po několika minutách přinesla další zprávu, že prezident Saakašvili padl a šéfem "lidové vlády" se stala Nino Burdžanadzeová, vedoucí představitelka gruzínské opozice.

Informaci komentátora doprovázely záběry válečných operací a lidí prchajících z Tbilisi. Až po skončení půlhodinového pořadu hlasatel oznámil, že šlo o "speciální reportáž o možném vývoji událostí".

Rusko a Gruzie spolu loni v létě vybojovaly krátkou válku, po níž Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily pod patronátem Moskvy samostatnost. Mezi oběma zeměmi panuje nepřátelství, které se žádná z nich nesnaží skrývat.

Podle ruských zpravodajských serverů vyvolal pořad v Gruzii paniku

Lidé - stejně jako ruská média - zprávám televize uvěřili. Podle rozhlasové stanice Echo Moskvy v sobotu večer gruzínští lékaři zaznamenali "ohromné množství" urgentních telefonátů s naléhavou prosbou o pomoc. Šéf tbiliské záchranky novinářům řekl, že "půl města lehlo s infarktem".

Jihoosetský "prezident" Kokojty označil gruzínský pořad za provokaci a jihoosetské ministerstvo zahraničí za blábol. Vládní úřady v Moskvě ani v Tbilisi událost nekomentovaly. Jen Saakašviliho mluvčí gruzínské občany ujistila, že nebezpečí ruského vpádu do země "k dnešnímu datu" nehrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám