Hlavní obsah

Komando v Ingušsku zabilo strůjce útoku na Něvský expres

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nazraň

Úřady v Ingušsku v úterý potvrdily zabití hlavního ideologa islámských povstalců na Kavkaze a údajného osnovatele útoku na Něvský expres z konce loňského roku Saída Burjatského. Oznámila to agentura ITAR-TASS.

Foto: Konstantin Chalabov, Reuters

Ruský policista u vykolejeného Něvského expresu

Článek

Burjatský byl zabit při akci speciálních sil v odlehlém statku u obce Ekaževo minulou středu. Jeho identitu potvrdily testy DNA.

Burjatský, jinak Alexander Tichomirov, se narodil ruským rodičům a k islámu se obrátil ve svých 15 letech. Později se ho vydal studovat do Egypta a Jemenu.

K ozbrojenému odporu na severním Kavkaze se přidal počátkem roku 2008. Ruské úřady ho podezřívají mimo jiné z napojení na vůdce rebelů Doku Umarova a z podílu na množství bombových útoků.

Při úderu speciálního komanda u Ekaževa minulý týden zemřelo i pět dalších povstalců. Podle ruských zdrojů bylo dalších 16 rebelů zatčeno, přičemž pět z nich bylo příslušníky ingušské policie. Skupina se na statku měla připravovat k úderu na ruského premiéra Vladimira Putina a zmocněnce ruského prezidenta pro severní Kavkaz Alexandra Chloponina.

Kromě Burjatského měli prsty v útoku na rychlovlak Něvský expres z Moskvy do Sankt Petěrburku z loňského listopadu také další zabití rebelové. Při útoku zemřely desítky lidí.

Rusko chce otisky a DNA od všech obyvatel Kavkazu

V rámci boje se vzrůstající kriminalitou a terorismem na ruském Severním Kavkazu chce Rusko začít odebírat otisky prstů a vzorky DNA od všech tamních převážně muslimských obyvatel, oznámil minulý týden náčelník vyšetřovatelů ruské generální prokuratury Alexandr Bastrykin.

Smyslem povinné registrace otisků prstů a vzorků DNA od všech obyvatel regionu je centralizace záznamů a zefektivnění boje proti zločinnosti. Později by se tato praxe mohla rozšířit na celé Rusko.

Záměr podle ČTK okamžitě vyvolal tvrdou kritiku ochránců lidských práv.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám