Hlavní obsah

Kontroly Čechů v Bavorsku nesmí být nelidské, říká tamní expremiér

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bavorsko má zájem, aby se co nejdříve vyjasnila nedorozumění kolem kontrol českých řidičů v jeho pohraničních oblastech, které mnozí Češi označují za šikanu. V Praze to v pondělí po jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem řekl bavorský expremiér Günther Beckstein.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek a Günther Beckstein

Článek

„Nesmí vzniknout sebemenší pochybnost o tom, že nechceme, aby se některé kontroly odehrávaly nelidsky a nekorektně. Naopak, všechny kontroly musí být prováděny na nejvyšší úrovni odpovídající státnímu právu a dobrému sousedství,“ zdůraznil Beckstein na otázku Práva s tím, že se chce spolu s vládou postarat o to, aby veškerá nedorozumění byla v krátké době odstraněna.

Podotkl, že bavorští policisté dávají českým řidičům letáky, v němž vysvětlují smysl kontrol a uvádějí možnosti stížností.

Beckstein je poslancem bavorské CSU (Křesťanskosociální unie). CSU je v Bavorsku nejsilnější stranou, v zemském sněmu má 92 ze 187 křesel.

„Schengenský prostor má svoje pravidla a v tomto smyslu je celá řada kontrol naprosto oprávněných. Ale nemohou to být horší kontroly, než které byly předtím na hranicích,“ uvedl na otázku Práva Topolánek.

Upozornil, že vlády se musí vzájemně informovat, protože „není možné, aby si v Německu mysleli, že u nás byly povoleny drogy a na základě toho dělali nepřesné závěry."

Reklama

Výběr článků

Načítám