Hlavní obsah

Poradna: Zaměstnavatel mi nevyplácí plnou mzdu, co mám dělat?

Ztráta zaměstnání, hledání nového, ale také třeba nepříjemná nutnost snížit počet zaměstnanců: vše, co se odehrává na trhu práce, řeší nějaká právní úprava. Často se na konkrétní situaci nevztahuje jen jedno ustanovení, použít se jich dá i víc. Které je pro vás v dané situaci nejvýhodnější? S tím vám každé úterý v rubrice Kariéra radí renomovaní odborníci, spolupracovníci Novinek.cz.

Článek
Velmi by mne zajímalo, jak mám postupovat v případě, že mi zaměstnavatel nevyplácí podle pracovní smlouvy plnou mzdu. Dostávám na účet tzv. zálohu (pravidelně), ale doplatek za dobu 7 měsíců jen 2x v hotovosti. Zaměstnavatel výplatu doplatků zdůvodňuje: „doplatek je vyplácen na základě splnění obratu na prodejně, což ve vašem případě není a proto nemáte na doplatek nárok“. Ve smlouvě mám uvedenou měsíční mzdu, o této podmínce v ní není žádná zmínka. Měsíčně tak podle výplatního lístku přicházím o cca 2500,-Kč. Pracovní smlouva nemá jako přílohu mzdový výměr, který by tento postup nějak zdůvodňoval. Dále mám problém získat výplatní lístek – ze 7 mám jen 3 a v nich se uvádí výplata a odvody podle pracovní smlouvy. Plním si své pracovní povinnosti, dodržuji sjednanou pracovní dobu, věnuji se plně zákazníkům, ale prodejna má slabou reklamu oproti ostatním prodejnám v síti a já to bohužel nemohu nijak ovlivnit. Obávám se, že jestli budu opětovně požadovat plnění platebních podmínek ve smlouvě, dostanu výpověď, jak mi bylo již jednou naznačeno., když jsem se pokoušela o nápravu.

V případě, že vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě nebo i jakoukoliv její část do 15 dnů po uplynutí termínu, ve kterém se mzda u vašeho zaměstnavatele vyplácí (datum splatnosti mzdy většinou naleznete v pracovní smlouvě nebo v informaci podle § 37 Zákoníku práce), můžete s ním zrušit pracovní poměr okamžitě – tedy bez jakékoliv výpovědní doby.

V takovémto případě budete mít nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného měsíčního výdělku. Průměrný výdělek se vypočte z předchozího kalendářního čtvrtletí, tedy v tuto chvíli za poslední čtvrtletí roku 2009, a započtou se do něj kromě mzdy i příplatky za práci přesčas, odměny, atd. Průměrný výdělek většinou bývá o něco vyšší než výdělek základní.

Přestupek oznamte na inspekci práce

Doporučujeme se rovněž obrátit na Státní úřad inspekce práce s tím, že vám zaměstnavatel nevyplácí mzdu ve stanoveném termínu a dopouští se tak přestupku, resp. správního deliktu.

Pro jistotu se rovněž informujte i na úřadu práce, jestli se zaměstnavatel mezičasem neocitl v platební neschopnosti – pak máte možnost podat žádost o uspokojení mzdových nároků.

Pokud jde o výplatní pásku, tak i zde má zaměstnavatel povinnost vám podle Zákoníku práce při měsíčním vyúčtování mzdy vydat písemný doklad (tzv. výplatní lístek, výplatní pásku), který obsahuje údaje, ze kterých lze posoudit správný výpočet mzdy a její jednotlivé složky a údaje o provedených srážkách ze mzdy. Na vaši žádost je pak zaměstnavatel rovněž povinen vám předložit doklady, na jejichž základě vám mzdu vypočetl.

Mzdu vám zaměstnavatel musí vyplácet v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty - např. v pracovní smlouvě nebo v kolektivní smlouvě. Obvykle se však již v pracovní smlouvě zaměstnavatel a zaměstnanec domluví, že bude mzda zaměstnanci zasílána (poukazována) na jeho bankovní účet – podívejte se tedy prosím, jakým způsobem jste se se zaměstnavatelem dohodli nebo zda se bude aplikovat zákoník práce.

Propuštění se nebojte

Nezapomínejte, že ukončit pracovní poměr s vámi zaměstnavatel může jen z důvodů a způsobem vymezeným v Zákoníku práce. Mezi zákonem stanovené důvody rozhodně nepatří to, že se domáháte mzdy, která vám po právu náleží.

Pokud se zaměstnavatel přeci jen pokusí dát vám výpověď, převezměte ji s chladnou hlavou a bez emocí a ihned vyhledejte právní pomoc. Seznam advokátů naleznete na stránkách České advokátní komory.

Upozorňujeme, že okamžitým zrušením pracovního poměru nebo výpovědí váš nárok na již splatnou mzdu nezaniká, a pokud vám tuto mzdu zaměstnavatel odmítne zaplatit dobrovolně, můžete ji vymáhat soudní cestou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám