Hlavní obsah

Práce stále není, o jedno místo se uchází 18 nezaměstnaných

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Během února přibylo na úřadech práce téměř devět tisíc lidí. Míra nezaměstnanosti stoupla na 9,9 procenta. Bez práce bylo celkem 583 135 lidí. Vyplývá to z pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jde tak o jeden z nejhorších výsledků za poslední léta. Navíc počet uchazečů na jedno pracovní místo na konci února zůstal na lednové rekordní úrovni 18,2.

"Od nejhoršího výsledku za posledních šest let nás tedy dělí jedna desetina procentního bodu. Naposledy jsme totiž byli nad 10 % v prosinci roku 2003," komentoval analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Jeseník19,4
Znojmo17,4
Bruntál17,3
Most17,1
Hodonín17,0
Děčín16,0
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,8
Praha3,9
Praha-západ4,3
Mladá Boleslav5,0

Podle ministerstva pobíralo v únoru podporu v nezaměstnanosti 213 549 lidí.

Analytici upozorňují, že co do růstu nezaměstnanosti byl nejhorší loňský rok. Ten letošní však pro mnohé žádné peříčko nebude. Na zhruba deseti procentech se míra nezaměstnanosti totiž bude držet v podstatě po celý rok.

"Průmyslový sektor začíná vykazovat známky stabilizace, i tak však nemůžeme být přílišnými optimisty, když po ukončení programů šrotovného v zemích našich zahraničních partnerů může přijít další vlna propouštění v automobilovém průmyslu. Do vývoje na trhu práce se může se zpožděním promítnout ještě i nepříznivá situace šířící se do dalších sektorů ekonomiky (služby, stavebnictví, obchod)," dodal analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Výraznější zlepšení na trhu práce lze očekávat až v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám