Hlavní obsah

V Česku opět sněží, na Mladoboleslavsku se srazilo 30 aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V minulém týdnu to sice vypadalo, že sníh je nenávratně pryč a přijde jaro, v sobotu se ale vyplnily předpovědi meteorologů a zemi pokryla několikacentimetrová vrstva sněhu. V západních Čechách napadlo do rána místy až deset centimetrů. I při slabém provozu se ráno stalo několik vážných nehod. Na rychlostní silnici R10 z Prahy do Liberce se srazilo 30 aut.

Článek

Nehoda se stala na 18. kilometru směrem na Mladou Boleslav, šest lidí se lehce zranilo a byli převezeni do nemocnic. Silnice byla od půl deváté ráno až do půl druhé odpoledne v obou směrech uzavřena.

Řidiči nestihli dobrzdit

Hromadnou nehodu podle svědků patrně způsobila dodávka s přívěsem, která zablokovala silnici. Řidiči už nestihli na zasněžené komunikaci dobrzdit. Auta většinou měla po nehodě mírně poničené karosérie, minimálně jedno vozidlo je poškozené po nárazu víc. Některým autům se už podařilo odjet, na místě jich zůstává asi deset.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Havarovaná dodávka v hromadné nehoda na R10.

Silnice R10 je zablokovaná už od Prahy. Během ranního sněžení se tam stalo několik nehod. Řidiči stáli v kolonách, vždy kousek popojeli, pak narazili na další nehodu.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Na 18. kilometru silnice R10 se srazilo 30 aut.

Po komunikaci jezdily sanitky. "Záchranáři si rozdělili úseky rychlostní komunikace, které kontrolovali. Ti mladoboleslavští projížděli úsek R10 z Mladé Boleslavi na Prahu a záchranáři z Brandýsa směrem na Mladou Boleslav. Zastavovali u každé z několika nehod a zajímali se, zda někdo nepotřebuje pomoci. Celkem byly do akce zapojeny čtyři sanitní vozy," popsala mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Ve středních Čechách se ráno staly desítky spíše drobnějších nehod. Například u obce Stochov na Kladensku havaroval autobus.

Na Karlovarsku se převrátil kamión

Na západě Čech komplikuje od brzkého rána dopravu sněžení. „Od půl jedné dosud sněží a fouká západní vítr na území celého Karlovarského krajem,“ uvedl Josef Bulka, který má v regionu na starosti údržbu silnic. „V nížinách napadlo kolem deseti a na horách určitě až patnáct centimetrů nového sněhu,“ dodal s tím, že teploty se pohybují hluboko pod nulou.

Sníh zapříčinil několik nehod na Karlovarsku i Plzeňském kraji. „Řidiči si už zvykli na černé silnice a podle toho také jezdí,“ poukázal Bulka. „Zaznamenali jsme několik nehod.

Nejzávažnější se stala zřejmě u sjezdu na novém úseku silnice R6 mezi Kynšperkem a Černým Mlýnem, kde se převrátil kamión, takže silnice musela být v celém úseku uzavřena. "Odstranění kamiónu bude trvat zřejmě několika hodin,“ uvedl Bulka.

„Na 107,5. km dálnice D5 u Kostelce došlo ráno k dopravní nehodě osobního automobilu, při které byly zraněné tři osoby, včetně malého dítěte,“ uvedl operační plzeňských hasičů.

„Další nehoda byla hlášena z okresu Plzeň - sever z obce Čermíny,“ dodal s tím, že na Plzeňsku napadlo mezi třemi až pěti centimetry sněhu.

Sněží od půlnoci

Sněžit začalo od západu krátce po půlnoci. Na Moravě bylo jasno až polojasno. I tam ale ležely místy zbytky sněhu - pozůstatky z pátku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Podle předpovědí by na některých místech mohlo napadnout až patnáct centimetrů sněhu. Teploty přes noc klesly hluboko pod nulu, přes den by měly vystoupit maximálně na nulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám