Hlavní obsah

Britští vojáci umírali kvůli špatnému vybavení, Brown dal armádě málo peněz

Novinky,
Londýn

Bývalý vrchní velitel britských ozbrojených sil ve čtvrtek listu The Times potvrdil, že současný premiér Gordon Brown nebyl schopen v době, kdy byl ministrem financí, poskytnout armádě dost peněz. Kvůli tomu nebyla armáda adekvátně vybavena pro války v Iráku a v Afghánistánu a vojáci hynuli v nedostatečně pancéřovaných Land Roverech Snatch. V pátek Brown stane před Chilcotovou komisí, která vyšetřuje okolnosti zahájení války v Iráku. I toto zřejmě bude jedno z horkých témat slyšení.

Foto: Jason Reed, Reuters

Gordon Brown

Článek

Generál lord Guthrie z Craigiebanku, který stál v čele ozbrojených sil v letech 1997 až 2001, sdělil listu The Times, že armáda nedostávala tak velké částky peněz, o které žádala: „To bezpochyby stálo lidské životy. Mělo by se zjistit proč byl Brown tak nevstřícný k armádě a tak vstřícný k dalším resortům.“

Členové Chilcotovy komise při svém vyšetřování již zjistili, že vysocí představitelé resortu obrany hrozili rezignací poté, co Brown seškrtal před šesti lety rozpočet obrany. tedy v době, kdy britští vojáci bojovali v Iráku i v Afghánistánu.

Náhradní díly se braly z jiných kusů

Kvůli sníženému rozpočtu nemohla armáda nakupovat ve velkém počtu nové zbraně. Pokud už nějaké nakoupila, tak bez dostatku náhradních dílů, což v bojových oblastech vedlo ke kanibalizaci. „Museli jsme se proto vrátit k tomu, čeho jsme měli hodně, a to byl Land Rover Snatch,“ řekl vysoký představitel armády listu.

Armáda neměla nejen modernější pancéřovaná vozidla vhodná do oblasti, ale ani dost transportních vrtulníků, takže se musela přesunovat po zemi, kde byla zranitelnější. Vrtulníky Merlin navíc postrádají protistřepinovou ochranu. [celá zpráva]

V Land Roverech Snatch zahynulo v obou konfliktech 37 vojáků. Pozůstalí se prostřednictvím své advokátky už obrátili na sira Johna Chilcota a žádají, aby se Browna zeptal na to, zda věděl o problémech s nedostatečným pancéřováním těchto automobilů. Vozidla určená původně do Severního Irska nebyla dostatečně chráněna proti explozím min a nastražených náloží. Vzdorují jen ručním granátům. [celá zpráva]

I armáda však nese část viny, nová vozidla Vector se neosvědčila, vhodné se ukázaly až Mastiffy. Ani modernizace vrtulníků Chinook se nepovedla a zdroje se downgradují na verzi Mk II.

Brown před Chilcotovou komisí

Brown bude před Chilcotovou komisí vypovídat čtyři hodiny. Bude jí osvětlovat svou roli při invazi spojeneckých vojsk do Iráku v roce 2003. Slyšení začne v deset hodin místního času (11 SEČ). Tehdy byl Brown ministrem financí a bude zřejmě hovořit o přesunech na válku v armádních rozpočtu.

Výbor zahájil činnost koncem listopadu 2009 a slyšení před ním už absolvovali různí politici včetně expremiéra Tonyho Blaira, který invazi i před komisí, jež ho vyslýchala osm hodin, vášnivě obhajoval.

Chilcotova komise ovšem nemůže nikoho vystavit stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám