Hlavní obsah

Při placení v restauracích ženy už netouží být tak emancipované

Novinky, Dana Sokolová

Muži si velmi rychle navykli, že ženy jsou samostatné a finančně nezávislé. Nejenže si samy otevírají dveře, ale často také platí veškeré účty, včetně útraty v restauracích. Není však pravda, že tento stav ženám skutečně vyhovuje. Ve skutečnosti každá žena touží po galantním muži, který bude mít nejen slušné vychování, ale i dostatek peněz, aby za ni zaplatil alespoň útratu v restauraci, kam ji sám osobně pozval.

Článek

Dnes není již samozřejmostí, že muži za ženy platí útratu v restauracích. Zejména jedná-li se o první schůzku. Vypovídá o tom i výzkum společnosti Plzeňský Prazdroj.

Podle tohoto průzkumu v roce 2007 až polovina párů upřednostňovala placení "půl na půl". Díky ekonomické krizi ale za poslední dva roky narostl počet žen, které by ocenily, kdyby za ně i na první schůzce či jen při setkání na pivu platil muž.

Ženy tedy ustupují ze svých postojů a díky finančním problémům očekávají mnohem víc od svých protějšků. Z výzkumu totiž vyplynulo, že nově od mužů placení vyžaduje až 74 procent Češek, což je nejvíce v Evropě. Na druhém místě  to pak očekávají Rusky (65 %), naopak s nejmenší galantností od mužských protějšků počítají Britky a Holanďanky (shodně 34 %).

Češi jsou nejgalantnější muži v Evropě

Něco jiného je, pokud Čech přijde do restaurace se svou již oficiální partnerkou. Potom až 97 % z nich totiž počítá s plným uhrazením útraty i za svůj protějšek.

Vůči stálým partnerkám jsou tedy čeští muži nejgalantnější v Evropě, jelikož například v Rusku za ženu platí jen každý druhý muž.

Velmi galantní jsou podle průzkumu i Poláci, útratu za oba platí až 95 % z nich.

Průzkumu se zúčastnilo více než šest tisíc plnoletých osob z 12 evropských zemí, které pijí pivo alespoň jednou za dva týdny. V každé zemi tedy odpovídalo přibližně 500 respondentů, z toho 70 % mužů a 30 % žen.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde se nejen ženám dobře pracuje

Již třetím rokem obecně prospěšná společnost Gender Studies vyhlásila soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v České republice,...

Výběr článků

Načítám